Planirate PUTOVANJE: Prvo pogledajte šta sve NE SMETE da radite u evropskim ZEMLJAMA

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Verovatno jedna od najvećih frustracija prilikom odlaska u inostranstvo je kad u retrovizoru vidite automobil s uključenom rotacijom, piše HAK revija.

Potom stanete sa strane i znate šta sledi. Uvek je to poprilično visoka kazna, uglavnom u evrima. Saobraćajne znakove uglavnom znamo da čitamo, međutim, u mnogim evropskim državama na snazi su pravila koja baš i nisu uobičajena, a sad ćemo vas upoznati s njima.

U Albaniji je tolerancija na upotrebu alkohola u vožnji 0.01 promil, što je gotovo isto kao da i nema tolerancije.

Ako u Belorusiji, Bugarskoj, Rusiji i Rumuniji vozite neoprani, prljavi automobil on se klasifikuje kao tehnički neispravno vozilo i sledi vam kazna.

U Bugarskoj u jednosmernim ulicama možete da parkirate samo na levoj strani.

Na Kipru je zabranjena je upotreba sirene u rezidencijalnim četvrtima i u blizini bolnica. Vozačima je zabranjeno da jedu u automobilima. Takođe, korišćenje ruku da biste izrazili negodovanje je nedozvoljeno – to uključuje srednji prst, preteće mahanje i ostatak našeg bogatog repertoara neverbalnih uvreda i pretnji.

U Francuskoj ne smete da imate slušalice na ušima. Ako vam blicaju vozači iz suprotnog smera to nije znak njihove dobre volje i neće vas propustiti – to čine zbog toga što oni žele prvi da prođu. Dozvoljena količina alkohola je 0.02 promila. Usput, u automobilima morate da imate i tester za alkohol, a možete da ga nabavite na svakoj benzinskoj stanici.

U Grčkoj je zabranjena vožnja s upaljenom cigaretom.

Na Islandu nema vožnje po makadamu, osim ako se na njemu ne nalazi označen parking.

U Makedoniji putnik na prednjem sedištu takođe mora da bude trezan.

Ako u Nemačkoj vozite sporo na auto-putu, dobićete kaznu. Ako pretite rukama drugim vozačima kazna je 500 evra. Dok čekate na pružnom prelazu morate da isključite motor. Takođe,  ako ostanete bez goriva na auto-putu bićete kažnjeni.

U Portugalu ne smete da nosite kanister s benzinom u vozilu.

U Rusiji je zabranjeno pokupiti autostopere.

U Sloveniji kad idete unazad obavezno morate da uključite sva četiri svetla.

Ako u Španiji nosite naočare za vožnju, morate da imate i rezervni par, a ovo isto važi i za Portugal i Švajcarsku u kojoj je zabranjeno i pranje automobila nedeljom.

Izvor: HAK revija

Foto: Pixabay