Posle 40 godina: Počela obnova pruge Beograd – Bar

Počela prva faza rekonstrukcije železničke pruge Beograd Bar, koja je deo evropskog saobraćajnog Koridora 11, saopštile Ruske državne železnice (RŽD Internešnel).

Na železničkoj stanici Vreoci počeli su radovi na pruzi Resnik Valjevo ukupne dužine 77,6 kilometara, što će biti prva faza rekonstrukcije pruge Beograd – Bar.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da će pruga od Resnika do Valjeva biti modernizovana najkasnije do novembra 2017. godine. Prema njenim rečima, brzina vozova tada će moći da dostigne 120 kilometara na sat.

Ona je dodala i da je vrednost trenutnih projekata u putnoj infrastrukturi oko 3,5 milijardi evra, a u železničkoj oko 1,5 milijarde evra.

Mihajlović je ocenila i da je ruski kredit partnerski odnos između srpskih i ruskih železnica i dodala da taj kredit obuhvata rekonstrukciju koloseka i nabavku novih vozova.

U Ruskim železnicama navode da je planirani rok za završetak radova jun 2018. godine, a ugovorna vrednost projekta je oko 80 miliona dolara. Građevinsko-montažne radove izvode srpske kompanije-podizvođači.

Pruga Beograd – Bar je po dužini najveća u Srbiji, njena dužina do granice sa Crnom Gorom iznosi 287 kilometara. Tokom 40 godina od trenutka puštanja u rad nije se obavljao remont na pruzi.

Izvor: Beta