Prosečne plate „merene“ u litrima benzina

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Najviše benzina za prosečnu platu u Evropi mogu kupiti građani Luksemburga, dok evropski istok, iako sa znatno nižim cenama benzina, s tamošnjim prosečnim zaradama ne može da se približi zapadu, pokazuje analiza ruskih Ria Novosti.

Cena benzina u Rusiji među najnižima je u Evropi, ali građani te zemlje tek su na 20. mestu u Evropi prema količini tog goriva koju mogu kupiti s prosečnom platom, pokazuje analiza.

Rusija je tek 20. po tomu pokazatelju, prvi je Luksemburg, a poslednja Ukrajina, kaže se u analizi koja je obuhvatila 33 eVropske zemlje i Kazahstan, a posmatrana je cena 95-oktanskog benzina.

Najniža cena benzina među promatranim zemljama je u Kazahstanu, 0,41 evro za litru, a druga je Rusija sa 0,59 evra. Sledi Belorusija (0,62 evra) te Ukrajina (0,96 evra). Niz nastavljaju zemlje istočne Evrope.

S druge strane, najskuplji je benzin je u Holandiji, 11,6 kuna po litri, a slede Norveška, Danska, Italija i Grčka. U svim tim zemljama litra benzina skuplja je od 11 kuna.

Kada je reč o dizelu, i tu je Kazahstan najjeftiniji sa 0,62 evra po litri, a slede Rusija i Belorusija s neznatno višom cenom. Najskuplji je dizel u Norveškoj, 1,52 evra po litri, a među skupljim zemljama su i Švedska, Velika Britanija, Italija, Francuska i Finska u kojima je cena viša od 1,39 evra.

Na prvom mestu po količini benzina koju je moguće kupiti za prosečnu platu je Luksemburg, s više od 3.000 litara. Druga je Norveška sa 2.300 litara, a slede Austrija, Velika Britanija, Švedska i Danska, u kojima je sa prosečnomzaradom moguće kupiti više od 1.900 litara benzina.

Rusija je na 20. mestu, nakon Estonije i Portugala – Rusi sa prosečnom platom mogu kupiti 826 litara benzina s 95 oktana. Posljednje mjesto, po analizi Ria Novosti zauzima Ukrajina s 247 litara, 12 puta manje nego Luksemburg. Među „autsajderima“ su i Rumunija, Bugarska, Litvanija i Belorusija.

Srbija nije obuhvaćena istraživanjem, ali ako se uzmu u obzir statistički podaci za novembar, kada je u Srbiji prosečna plata iznosila 50.556 dinara, po sadašnjim cenama bi sa tom platom mogli da „natočimo“ oko 340 litara, skoro 10 puta manje nego u Luksemburgu.

U Hrvatskoj se, sa prosečnom neto platom od 6.277 kuna (oko 847 evra) može kupiti 674 litre benzina.

Izvor: Index, BIZLife

Foto: Pixabay