RECEPTI: Od super fitnes keksa do lava kolača
Ako vam je cilj da se hranite zdravije i izbalansirano, najbolje je da počnete sa nekim novim idejama za pripremu obroka.
Sandra Pecić vodi gastro-blog Ko to tamo, i na njemu često deli zanimljive recepte, a sprema ih sa takvom lakoćom da stičete utisak da je svaka priprema vrlo laka i da možete baš sve da spremite.
Pored dva obroka koja sadrže zdrave namirnice, ovog puta smo sa vama podelili i jednu „grešnu poslasticu“ – lava kolač.
Birjan
Sastojci:
500g spanaća
120g pirinča
2 šolje mleka
pola šolje vode
nekoliko jaja
ulje, so, biber..
Postupak:
U vatrostalnu posudu sipajte malo ulja i nasečeni spanać, pa preko rasporedite pirinač i posolite. Sve zalijte mlekom i vodom. Stavite u rernu da se krčka na 200 stepeni. Nakon deset minuta sve malo promešajte i pecite još oko 30 minuta. Na samom kraju dodajte jaja i dopecite kratko tako da jaja ostanu rovita.
Super fitnes keks
Sastojci:
200g ovsenih pahuljica
100g speltinog brašna
kašičica praška za pecivo
trunka soli
50-60g seckanih oraha, badema ili lešnika
50-60g naseckane čokolade
80g omekšalog putera
1 jaje
2 kašike meda
aroma vanile
Postupak:
Sve sastojke izmešajte dobro, pa na pek papiru formirajte kolače željenih dimenzija. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200-220 stepeni 10ak minuta.
Ukoliko ste se zdravo hranili i dostigli željenu težinu, možete sebe da častite lava kolačima:
Lava kolač
Sastojci:
2 cela jajeta
2 žumanceta
180g čokolade
120g putera
60g šećera u prahu
40g brašna
mrvica soli
aroma vanile
kašičica instant/espresso kafe (nije obavezno)
Postupak:
Otopite čokoladu i puter. Dodajte tome šećer, vanilu i kafu, a zatim brašno i so. Jaja blago ulupajte žicom, pa i njih umešajte u smesu. Uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Kalupe poprskajte uljem i pospite kakaom da budu ravnomerno obloženi.
Napunite ih smesom pa pecite najduže 10 minuta, nikako duže. Pečene kolače izvrnute na tacni dekorišite voćem, sladoledom ili ih jednostavno pospite šećerom u prahu. Ova količina sastojaka je za 6 komada.
Izvor: BIZLife/Ko to tamo
Foto: Ko to tamo