Slučaj Galenika: Sutra se otvara ponuda Aeliusa

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Promo

Tenderska komisija za sprovodjenje postupka prodaje kapitala farmaceutske kompanije Galenika otvoriće sutra finansijsku ponudu luksemburškog Aeliusa, jedine zainteresovane kompanije koja je ispunila sve kvalifikacione uslove.

Komisija je 20. oktobra predlažila Ministarstvu privrede da odobri dalje učešće u tenderskom postupku Aeliusu i odbaci prijavu kompanije Amicus SRB iz Beograda.

Odluka je doneta pošto je Komisija pregledala dopunjenu dokumentaciju i konstatovala da ponudjač Aelius, povezano lice sa EMS S/A iz Brazila, ispunjava kvalifikacione uslove u skladu s javnim pozivom, dok ponudjač Amicus SRB, povezano lice sa investicionim fondom HBM iz Švajcarske, nije dostavio traženu dokumentaciju.

Ministarstvo privrede Srbije je 1. septembra raspisalo tender za prodaju 93,7 odsto kapitala Galenike, a početna cena na javnom nadmetanju je jedan evro uz obavezu kupca da uplati i 25 miliona evra za pokriće bankarskih dugova te kompanije. Pokušaj privatizacije Galenike propao je početkom ove godine, pošto s potencijalnim strateškim partnerom, rusko-britanskim konzorcijumom Frontier-Petrovaks, nije postignut dogovor o preuzimanju dugovanja koje ta farmaceutska kompanija ima prema komercijalnim bankama

Izvor: Beta

Foto: Promo