UNS odbio pare od KONKURSA, neće u isti KOŠ sa tabloidima

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Udruženje novinara Srbije odreklo se 420.000 dinara dobijenih na medijskom konkursu Grada Beograda, iz protesta što su milione dobili mediji koji su rekorderi u kršenju Kodeksa novinara Srbije.

UNS je naveo da je tako izrazio protest i zbog toga što u komisiju za ocenjivanje projekata nisu imenovani predstavnici reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja, niti poznati medijski stručnjaci.

UNS je novac dobio za projekat „Beogradski kolekcionari – umetnost između privatnog i javnog“.

To novinarsko udruženje je u ponedeljak protestovalo što su na beogradskom konkursu 11,5 miliona dinara dobili tabloidi koji su prošle godine, prema monitoringu Saveta za štampu, imali ukupno 1.529 prekršaja novinarskog kodeksa.

UNS je tražio od Grada Beograda da objavi biografije predloženih i izabranih članova komisija, kako bi javnost imala uvid ko je predložen, a ko izabran da odlučuje o trošenju novca građana za medijske sadržaje u njihovom interesu.

„UNS je pozvao Ministarstvo kulture i informisanja da reaguje na zloupotrebe u sprovođenju Zakona o javnom informisanju i medijima kroz projektno sufinansiranje medijskih sadržaja, a gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića da članove komisije bira uvažavajući stručnost kandidata, kao i kredibilnost i reprezentativnost organizacija koje predstavljaju“, dodaje se.

Izvor: N1, Beta

Foto: Pixabay