Vesti iz paralelnog univerzuma: Nemačka dobila prvi voz na vodonik

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

U Nemačkoj je u saobraćaj pušten prvi svetski voz na vodonikov pogon, čime se ova skuplja, ali ekološki prihvatljivija tehnologija suprostavlja vozovima na dizel pogon koji zagađuju vazduh.

Dva plava voza koje je proizveo francuski Alstom krenula su sto kilometara dugom trasom između gradova Cuxhavena, Bremerhavena, Bremervoerdea i Bruxtehudea u severnoj Njemačkoj.

„Prvi svetski voz na vodonik ulazi u komercijalnu upotrebu i spreman je za proizvodnju“, rekao je Henri Poupart-Lafarge, izvršni direktor Alstoma na svečanosti u Bremervoerdu, stanici na kojoj će se voz puniti vodonikom.

Alstom, proizvođač francuskih TGV-ova, najavljuje da će isporučiti još 14 vozova Donjoj Saskoj do 2021., ali i drugim delovima Nemačke koje pokažu interes.

Vozovi na vodonik opremljeni su ćelijama koje kombinacijom vodonika i kiseonika proizvode struju s vodenom parom kao jedinim nusproduktom.

Višak energije skladišti se u litijum-ionskim baterijama u vozu. Voz može da pređe oko hiljadu kilometara s jednim rezervoarom vodika, što je sličan domet kao i kod vozova na dizel goriva.

I druge zemlje, pored Nemačke se također interesiraju za vozove na vodonik, kažu iz Alstoma, uključujući Britaniju, Holandiju Dansku, Norvešku, Italiju i Kanadu.

Francuska vlada se već izjasnila da do 2022. želi da na svojim šinama ima voz na vodonični pogon.

Izvor: SEEbiz, Bizlife

Foto: Pixabay

Piše: B.M.