Zaplenjena roba napunila budžet za više od milion evra

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Uprava carina je tokom prošle godine u budžet Srbije uplatila više od milion evra naplaćenih na javnim licitacijama zaplenjene robe. Više od 50 odsto ovog novca ostvareno je od prodaje vozila, a ostatak od garderobe, odeće i druge neprehrambene robe, prenosi politika.

A gde dalje završava ova roba koju na javnim licitacijama mogu da kupuju samo firme, odnosno pravna lica, osim u slučaju automobila za koje mogu da se nadmeću i zainteresovani građani.

Većina završava u maloprodaji u takozvanim carinskim prodavnicama koje su bile posebno aktuelne pre desetak godina, a njihova popularnost raste i poslednjih meseci širom Srbije. To nije za čuđenje, budući da se u ovakvim prodavnicama obuća, garderoba, tehnička roba, sportska oprema, kućna hemija i sve što zamislite može kupiti po bagatelnim cenama.

Koliko je danas takvih radnji u Srbiji u Upravi carina ne znaju i objašnjavaju da ove radnje nemaju nikakve veze sa njima niti su u njihovoj nadležnosti posle javne prodaje. Po njihovom mišljenju vlasnici ovih radnji nazivaju ih carinskim isključivo iz marketinških razloga, kako bi privukli kupce koji znaju da je ova roba zaplenjena i na licitaciji prodata po nižim cenama.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay