Zbog nevremena rod voća manji za trećinu

PinterestFacebookTwitterShare

Rod voća ove godine, zbog elementarnih nepogoda tokom proleća i početkom leta, i do 30 odsto manji u odnosu na lane.

Stručnjaci kažu da je rod kajsija, malina, višanja, trešanja i za 30 odsto manji, dok voćari ističu da je šteta daleko veća. A, kako je rod slabiji, cene ovog voća, za ovaj period godine, izuzetno su visoke.

Jagode i trešnje pretrpele su ozbiljne posledice, kako u kvalitetu tako i u prinosu, ističe Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije.

Padavine su izavale pucanje plodova kod trešnje, dok su jagode trulile ili nedovoljno sazrevale. Neke procene su da je kod ovog voća rod umanjen i do 30 odsto, u odnosu na prošlu godinu.

Značajnu štetu pretrpela je i malina, naročito u Zlatiborskom okrugu. Samo tu je procenjeno da je uništeno oko 30 odsto roda. Uz to, kvalitet će biti lošiji. U ravničarskim krajevima berba je pri kraju, dok je u brdskim u punom jeku. Otkupna cena maline je od 200 do 230 dinara za kilogram.

Prema rečima Budimovića, kajsija je u vreme cvetanja imala loše vremenske uslove, pa je ovogodišnji rod vrlo mali, a samim tim, i cena previsoka. I višnje su podbacile, rod je manji za 30 odsto, a cena se kretala od 30 do 40 dinara za kilogram. Zbog toga je i veliki deo višanja ostao neobran.

Jabuke, koje se gaje u kontrolisanim uslovima, gde ima protivgradnih mreža i drugih stvari, neće biti ugrožene ni u smislu roda, a ni kvaliteta, ističe Budimović.

Vlaga je napravila idealne uslove za razvoj biljnih bolesti, što je dovelo do većeg broja prskanja i zaštite od uobičajenog, pa samim tim i poskupelo proizvodnju voća. Tako je cena ovog voća, u maloprodaji, dostizala veće cene, čak i za 50 odsto, u odnosu na lane.

Izvor: Novosti