Upala im kašika u med: Hrvatska dobija 22 MILIJARDE EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Upala im kašika u med: Hrvatska dobija 22 MILIJARDE EUR

  Čelnici zemalja članica Evropske unije postigli su u utorak ujutro, nakon pet dana maratonskih pregovora, dogovor o planu oporavka EU nakon pandemije koronavirusa teškom 750 milijardi evra i sedmogodišnjem budžetu od 1.074 milijarde evra.

  Nešto više od 22 milijarde evra tog novca pripašće Hrvatskoj, piše Seebiz.

  „Mislim da svi, kao šefovi država ili vlada, možemo iskazati zadovoljstvo da je došlo do kompromisa, koji je jako dobar, zato što su svi nešto dobili, a najviše će dobiti proces privrednog oporavka u državama članicama“, izjavio je premijer Hrvatske Andrej Plenković nakon završetka samita.

  Hrvatska će iz novog Višegodišnjeg finansijskog okvira (VFO) imati nešto više od 12,6 milijardi evra i iz novog instrumenta EU sledeće generacije (NGEU) 9,4 milijarde evra. Od tih 9,4 milijarde, nešto više od 5,9 milijardi bespovratna su sredstva, a 2.350 milijardi su zajmovi.

  „Ovo je postignuće bez presedana. Dobili smo više nego dvostruko sredstava nego u prvih sedam godina članstva“, rekao je Plenković.

  Nacionalna omotnica koju je Hrvatska imala u VFO-u za 2014.-2020. iznosi 10,7 milijardi evra. Plenković je istaknao da je unutar nacionalne koverte uspeo da izlobira dodatnih 400 miliona evra pozivajući se na argument da je Hrvatska jedina članica koja je koristila samo jedan VFO i još 100 miliona za ruralni razvoj.

  https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/istorijski-dan-za-eu-dogovoren-antikorona-plan-od-750-milijardi-eur/

  Izvor: Seebiz

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE