Upoznajte 15 najbogatijih preduzetnika u 2016. godini - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  Upoznajte 15 najbogatijih preduzetnika u 2016. godini

  Kažu da novcem ne može da se kupi ljubav, ali šta je sa privatnim ostrvom? Suosnivač kompanije “Orakl” (Oracle) Leri Elison (Larry Ellison) ima jedno, a on je peti na listi najbogatijih preduzetnika.

  Ovo je top 15 preduzetnika čija se težina meri milijardama, a listu je objavio Forbs (“Forbes 400 list”).

  1. Bil Gejts (Bill Gates)
  Bogatstvo: 81.8 milijardi dolara.

  Šezdesetogodišnji osnivač Majkrosofta (Microsoft), sada se fokusira na filantropske aktivnosti, i to zajedno sa svojom ženom Melindom. Fondacija “Bill and Melinda Gates” je objavila da će donirati u naredne tri godine oko 80 miliona dolara, a sve u cilju da se više žen bavi novim tehnologijama.

  2. Džef Bezos (Jeff Bezos)
  Bogatstvo: 72.1 milij. dolara.

  Osnivač i izvršni direktor Amazona, Džef Bezos (Jeff Bezos), takođe je i vlasnik avio-kompanije “Blue Origins”. Sebi je postavio cilj da približi “astronautsko iskustvo” široj publici. Do sada, “Blue Origins” je uspešno lansirao i sleteo četiri rakete koje mogu više puta da se upotrebljavaju.

  3. Voren Bafet (Warren Buffett)
  Bogatstvo: 64.4 milij. dolara.

  Ovo je prvi put za 15 godina da je ovaj 86-godišnjak izgubio drugo mesto na Forbsovoj “400 listi”. Njegovo bogatstvo navodno je pretrpelo udarac nakon što je kompanija “Wells Fargo” priznala da je lažirala neke informacije.

  4. Mark Zakerberg (Mark Zuckerberg)
  Bogatstvo: 55 milij. dolara

  Osnivač Fejsbuka (Facebook) nastavlja da svoje bogatstvo zalaže u humanitarne svrhe. Prošlog meseca objavio je da će investirati 3 milijarde dolara narednih 10 godina u sprečavanje bolesti kao i u lekove. I on ima fondaciju kojom upravlja sa svojom ženom, pod nazivom “Chan Zuckerberg Initiative”.

  5. Leri Elison (Larry Ellison)
  Bogatstvo: 49.3 milij. dolara

  Suosnivač kompanije Orakl privukao je pažnju medija nakon što je pre nekoliko nedelja objavio da je “Vođstvo Amazona gotovo”, i to tokom svog govora na konferenciji u San Francisku “Oracle OpenWorld”. Elison tvrdi da će Orakl svrgnuti Amazon: “Sada imamo tehnološku prednost nad Amazonom u infrastrukturi, i u usluzi.”

  6. Majkl Blumberg (Michael Bloomberg)
  Bogatstvo: 44.4 milij. dolara

  Bivši gradonačelnik Njujorka sagradio je svoje bogatstvo u medijskoj industriji. Skoro je donirao 300 miliona dolara baltimorskoj školi “Johns Hopkins”. Na ovaj korak se odlučio nakon što je WHO (Svetska zdravstvena organizacija) rangirala SAD na 31. mesto, po dužini životnog veka.

  7. Leri Pejdž (Larry Page)
  Bogatsvo: 38.7 milij. dolara

  Suosnivač Gugla (Google) i izvršni direktor Alfabeta (Alphabet) ima 43 godine, a njegov najpoznatiji pretraživač slavi 18 godina.

  8. Sergej Brin (Sergey Brin)
  Bogatstvo: 37.5 milij. dolara

  Prošle nedelje je, Guglov suosnivač i preduzetnik iz Rusije, prodao jedan svoj udeo u Alfabetu vredan oko 26.4 miliona dolara. Kao predsednik Alfabeta, on je dužan da obelodani svoje trgovinske aktivnosti.

  9. Fil Knajt (Phil Knight)
  Bogatstvo: 24.6 milij.dolara

  Knajt je osnovao gigantsku kompaniju Najki (Nike) i to pre više od 52 godine (!) Prošlog juna se penzionisao.

  10. Majk Del (Michael Dell)
  Bogatstvo: 20.3 milij. dolara

  Majkl Del osnivač je kompjuterske kompanije Dell, Inc. Stvorio je jednu od najprofitabilnijih kompjuterskih kompanija na svetu sa godišnjom prodajom od 50 milijardi dolara.

  11. Pol Alen (Paul Allen)
  Bogatstvo: 19 milijardi dolara

  Alen nije samo suosnivač Majkrosofta, već i član privatne putničke elitne (koja ima za cilj da približi “astronautsko iskustvo” široj publici), i vlasnik je kompanije “Vulcan Aerospace”.

  12. Donald Bren
  Bogatstvo: 15.2 milij. dolara

  Donald Bren (rođen 1932. godine) američki je biznismen, predsednik i jedini vlasnik “Irvine Company”, kompanije koja se bavi nekretninama i investicijama.

  13. Tomas Peterfi (Thomas Peterffy)
  Bogatstvo: 12.6 milij. dolara

  Ovaj preduzetnik rođen u Mađarskoj, bio je pionir digitalne trgovine. Izmislio je i predstavio algoritam za trgovinu u kasnim sedamdesetim i ranim osamdesetim i to Vol Stritu. Osnivač je, izvršni direktor i predstavajući “Interactive Brokers Group”.

  14. Elon Mask (Musk)
  Bogatstvo: 11.9 milijardi dolara.

  Osnivač gigantskih kompanija “Tesla” i “SpaceX” skoro je objavio svoj plan da će odvesti čovečanstvo na Mars i to za 10 godina. Stručnjaci, uključujući i bivše astronaute NASE, tvrde da će se tehnologija koja će omogućiti bezbedan put u kosmos i za “obične” putnike, razviti tek kroz 25 godina.

  15. Rupert Mardok (Murdoch)
  Bogatstvo: 11.5 milijardi dolara.

  Imperija medijskog mogula iz Australije nedavno je doživela udarac zbog optužbi za seksualno uznemiravanje. Ipak, Mardokovo bogatstvo se i dalje meri milijardama dolara.

  Izvor: BIZLife

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE