Upozorenje za svetsku privredu: Posledice političkih neizvesnosti i tenzija

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Upozorenje za svetsku privredu: Posledice političkih neizvesnosti i tenzija

  Svetski ekonomski rast će maksimalno dostići 3,3 odsto 2019. godine zbog trgovinskih tenzija i političkih neizvesnosti, procenila je Organizacija za ekonomsku saradjnju i razvoj (OECD) u danas objavljenoj novoj prognozi, revidirajući i smanjujući prognoze iz novembra kada se očekivao rast od 3,5 odsto.

  OECD je objasnio ovo usporavanje privredne aktivnosti “povećanjem političkih neizvesnosti, upornih trgovinskih tenzija i stalnim smanjenjem poverenja firmi i potrošača”.

  Prognoza privrednog rasta revidirana je na niže u takoreći svim privredama G20, posebno za evrozonu, sa minus 0,8 procenata na jedan procenat i za Veliku Britaniju sa 0,6 procenata na 0,8 procenata.

  Organizacija je navela da ukoliko se velika Britanija i Evropska unija razdvoje bez dogovora izgledi rasta će biti znatno slabiji za Veliku Britaniju. Po proceni organizacije bruto domaći proizvod Britanije bi u tom slučaju izgubio dva procenta tokom dve naredne godine zbog uticaja primene carina Svetske trgovinske organizacije.

  Svetska privredna aktivnost posebno je osetljiva ukoliko bi bilo veće usporavanje od predvidjenog u Kini, gde Organizacija prognozira rast od 6,2 odsto ove godine, u odnosu na 6,3 odsto koliko je predvidela u novembru, i od 6,0 odsto 2020. što je nepromenjeno u odnosu na novembar.

  “Trgovinske tenzije sve više pritiskaju izvoz i industrijsku proizvodnju” druge najveće svetske privrede, konstatovao je OECD.

  Organizacija je simulirala kakav bi uticaj imalo na svetsku privredu veće od očekivanog usporavanje kineskog privrednog rasta –  smanjenje rasta BDP-a u Kini od dva procentna poena smanjilo bi svetski privredni rast za 0,4 procentna poena. Posebno bi bili pogodjeni Japan, druge zemlje istočne Azije, proizvodjači sirovina kao i Nemačka.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE