Uprkos obećanjima, uvoz mleka bez prelevmana?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uprkos obećanjima, uvoz mleka bez prelevmana?

  Vlada Srbije najverovatnije će ukinuti prelevmane za uvoz mleka i mlečnih proizvoda od nove godine, a ta odluka trebalo bi da se donese u narednih desetak dana.

  Ta odluka je uslovljena pritiskom Brisela, koji traži da se poštuju odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji ne predviđa povlašćen status domaćih mlekara. Oni smatraju i da je cena mleka počela da raste na tržištu EU i da ta mera nema više opravdanje za opstanak u 2017. godini.

  Izvor Blica iz Nemanjine 11 tvrdi da je takav stav stavio srpsku vlast na velike muke, pa je gotovo izvesno da će od nove godine uvozne takse na mleko od 10 do 20 dinara po litru i za kiselomlečne proizvode od 10 do 30 dinara, koje su uvedene juna 2015. godine, biti ukinute.

  Ministar Branislav Nedimović ovih dana intenzivno razgovara sa mlekarima, kojima je predočio da za Brisel ne postoji više osnovanost opstanka prelevmana jer se tržište stabilizovalo.

  Naime, ova mera je uvedena kada su cene mleka na evropskom tržištu pale sa 45 na dvadesetak evrocenti kako bi se zaštitila domaća proizvodnja. Pošto cene sada rastu, EU ne želi više da toleriše Srbiji ove pogodnosti. Treba da se zna da ako se opet pojavi kriza, Vlada će ponovo intervenisati zaštitnim merama, kaže isti izvor.

  Predsednik Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga Goran Vasić smatra da prelevmani treba da ostanu bar još šest meseci.

  Ako se ukinu, domaća proizvodnja biće ugrožena i uvozno mleko će preplaviti srpsko tržište. Evropski seljak ima sve vidove subvencionisanja koji služe za popravku konkurentnosti koje mi ne možemo da pratimo, kaže Vasić.

  Izvor: Blic

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE