Uprkos podacima, rat SZO protiv duvanskih alternativa se nastavlja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uprkos podacima, rat SZO protiv duvanskih alternativa se nastavlja

  Izveštaj Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o “borbi protiv duvanske epidemije” blokira pristup manje štetnim opcijama od cigareta za punoletne osobe, tvrdi Lindzi Straud, direktorka borda Centra za promet bezdimnih alternativa i direktorka Centra za potrošače u Alijansi za zaštitu poreskih obveznika SAD.

  Komentarišući izveštaj u kom SZO osuđuje upotrebu elektronskih cigareta i takozvanih “vejping” proizvoda, Straud kaže da je izveštaj “obmanjujući” i da je SZO na ovaj način “demonizovala elektronske cigarete”, jer zahteva od država da strogo regulišu moderne revolucionarne tehnologije. Time SZO odbacuje, ako ne čak i ignoriše samu ideju i nauku koja stoji iza koncepta smanjenja štetnosti od duvana, kaže ona.

  U autorskom članku za Insidesources Straud podseća da je SZO ista ona organizacija koja zahteva smanjenje štetnosti kod saobraćajnih nesreća kroz stroge standarde prozvodnje automobila. “Ovaj pristup treba primeniti i na duvan”, tvrdi Straud, dodajući da SZO to ne čini: “Na 212 strana ovaj koncept je pomenut ukupno četiri puta, a svaki put i kada je pomenuto, SZO kaže da ga duvanske kompanije koriste da bi promovisale upotrebu svojih proizvoda i da to ‘škodi uspešnim inicijativama za kontrolu duvana“, navodi ona i ističe da pušači ne bi ni imali na raspolaganju razvijene moderne zamene za cigarete da su se mere kontrole duvana pokazale efikasnim.

  Takođe, Straud smatra da proizvođači treba da budu u mogućnosti da ponude manje štetne alternative koje pušačima pomažu da ostave cigarete.

  Direktorka borda Asocijacije za promet bezdimnih alternativa, ističe da je SZO pomenutim izveštajem i “zvanično objavila rat smanjenju štetnosti od duvana”, zanemarujući širok raspon dokaza manje štetnosti alternativnih proizvoda i njihovu sposobnost da pomognu punoletnim osobama da prestanu da puše i zauvek eliminišu duvanski dim.

  „Na kraju krajeva cigarete su te koje su u stvari pobednici, a SZO nastavlja da preporučuje državama da se oslanjaju na takse na cigarete, dok istovremeno blokira pristup smanjenju štetnosti duvana za punoletne osobe“, zaključuje Straud, koja je nedavno govorila na konferenciji “Smanjenje štetnosti – izazovi modernog društva”, održanoj u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE