UPS: Javni sektor kasni s plaćanjima, robni vaučeri umesto 100 EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  UPS: Javni sektor kasni s plaćanjima, robni vaučeri umesto 100 EUR

  Unija poslodavaca Srbije zatražila je da javni sektor na vreme izmiruje obaveze prema privredi i predložila da se umesto 100 evra, građanima podele vaučeri za kupovinu domaće robe.

  Kako su naveli u saopštenju, Unija poslodavaca zamolila je Krizni štab za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti Covid 19 po privredu da pozovu javni sektor da izmiri dospele obaveze privredi.

  U saopštenju Unije poslodavca Srbije navodi se da im se ovih dana u velikom broju obraćaju preduzeća navodeći da im javni sektor ne izmiruje dospele novčane obaveze iz komercijalnih transakcija.

  „Privrednici navode da su svoje ugovorne obaveze-isporuku dobara, odnosno pružanje usluga uz naknadu izvršili u svemu u skladu sa ugovorom i u roku, ali da ni posle više upućenih poziva za plaćanje, obaveze od strane dužnika iz javnog sektora nisu izvršene u skladu sa Zakonom o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama”, navodi se u saopštenju.

  Ovo predstavlja veliki problem, „pogotovo u situaciji kada se domaća privreda bori da obezbedi likvidnost, da nastavi svoj rad i poslovanje i uredno plaća svoje obaveze, a naročito zarade zaposlenima”, ističu.

  Oni pozivaju Vladu Srbije da adekvatnim tumačenjem ili jasnim saopštenje pozovu javni sektor da, kao i svi ostali privredni subjekti, pokažu odgovornost koja se „pogotovo u ovom vanrednom stanju od njih očekuje”.

  Umesto 100 EUR – vaučeri 

  Unija poslodavaca Srbije predložila je da se svakom punoletnom građaninu umesto novčanog iznosa od 100 evra daju vaučeri iste vrednosti sa kojima bi isključivo mogli da se plate proizvodi domaćeg porekla i usluge koje pružaju domaće firme.

  Kako se navodi, moglo bi se predvideti da se ovim vaučerima plati deo avio karte, ali samo za avio prevoznika Air Serbia, kupe svi prehrambeni artikli i alkoholna pića, odeća, obuća, hemija, aparati za domaćinstvo, zaštitna sredstva, đubriva za poljoprivredu, građevinski materijali, ali sve to proizvedeno u Srbiji, te da se mogu platiti komunalne usluge, studentski domovi, prevoz u domaćem saobraćaju, ugostiteljske usluge u domaćim objektima i drugo.

  Iz Unije poslodavaca Srbije podsećaju na izuzetno dobro iskustvo sa vaučerima kojima su se plaćale turističke usluge u zemlji.

  Na ovaj način bismo direktno u srpsku privredu upumpali znatan iznos novca, odnosno naš bi novac i završio na računima naših, domaćih firmi koje su i punile budžet, naravno
  uz obezbeđen povrat 20% PDV-a u državnu kasu, predlaže UPS.

  Izvor: BIZlife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  • Aleksandar, ali ne AV

   I Fiat, za , ako može ✅

  • Nina

   Opet privrednici traže da ih Država i građani vade iz problema i alavosti da zarade, onda neka Cene proizvoda koji bi se kupovali za vaučere budu Nabavne cena, bez njihove zarade, marže, troškova i sl. ako su baš toliko velikodušni, ovako - hoće da zarade preko leđa građana. Predlog vaučera NIJE dobar, time se umanjuje njihova vrednost za procenat zarada i Pdv, a to je više od 40%.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE