Uređaji vam traju koliko i njihova GARANCIJA? EU ovome staje na put!

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uređaji vam traju koliko i njihova GARANCIJA? EU ovome staje na put!

  Evropska komisija će uskoro predstaviti akcijski plan kojim će najaviti nove mere – zakone koji će osigurati trajnost kućnih aparata.

  Pošto su završili veliki projekat različitog kvaliteta proizvoda na evropskom tržištu, pred Evropskim parlamentom je novi problem sa kojim se suočavaju potrošači.

  Reč je o nameri da se obezbedi duži rok trajanja tehničkih uređaja, pre svega malih kućnih aparata i elektronike na koje odlazi velik deo budžeta svakog domaćinstva, piše Politika.

  Biljana Borzan, predstavnica Odbora za zaštitu potrošača EU, izjavila je da se mnogo građana u prethodnom periodu žalilo da uređaji koje koriste jednostavno prestanu da rade kada istekne garancija.

  „Ljudi se prisećaju da su televizori, na primer, nekada trajali po dvadeset godina, a sada se kvare odmah posle isteka garancije. Budući da investicije u ove uređaje, laptopove, mobilne telefone, predstavljaju veliki trošak borimo se da građani za svoj novac dobiju najbolji kvalitet“, navodi se u saopštenju nakon konferencije za novinare koja je organizovana ovim povodom.

  Prema rečima Biljane Borzan na nivou Evropske unije trenutno se sprovodi projekt testiranja trajnosti uređaja koji je pokazao da se građani najviše žale na rok trajanja mobilnih telefona, mašina za veš, televizora i usisivača, a to su upravo proizvodi koji će se u naprednom periodu naći pod posebnom pažnjom ovog tela.

  „Prvi rezultati su pokazali i da se uređaji prvi put kvare odmah po isteku garancije. Većina uređaja se kvari u drugoj ili trećoj godini korišćenja, a garancije u EU traju uglavnom dve godine. Druga istraživanja su pokazala da su mašine za veš programirane na dve do dve i po hiljade pranja, televizori 20.000 sati, a sve sa ciljem da se potrošači primoraju da kupe novije modele“, ističe Borzanova.

  Ona je pozvala je da se svi ugledaju na primer Francuske, koja je zabranila takozvano ugrađeno kvarenje tehničkih uređaja.

  Francuska je, naime, usvojila zakon kojim je zabranila programirano kvarenje, uvela oznake „popravljivosti” na uređaje kao i merače korišćenja, kako bi potrošač u svakom trenutku znao što može očekivati.

  Izvor: Politika

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE