Uskoro PLAN za povratak "ODLIVENIH MOZGOVA"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uskoro PLAN za povratak “ODLIVENIH MOZGOVA”

  Koordinaciono telo za praćenje ekonomskih migracija u januaru naredne godine predložiće Vladi Srbije strategiju za povratak u zemlju visokokvalitetne radne snage i studenata koji završavaju studije u inostranstvu.

  To je najavio ministar za rad Zoran Đorđević, objasnivši da će se, “ukoliko Vlada usvoji predlog te strategije, uraditi akcioni plan koji sa konkretnim rešenjima, koji bi mogao da bude završen do sredine naredne godine”.

  On je, u pauzi razgovora sa studentima iz Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI), kazao da je takav plan nužno napraviti što pre, kako Srbija ne bi došla u situaciju, poput recimo Hrvatske, da po ulasku u EU dođe do velikog talasa migracije, kada nikakve naknadne mere ne bi mogle da pomognu.

  Đorđević je naveo da je za sada razmatrano iskustvo Izraela i Finske.

  Kako je objasnio, prema iskustvu Finske, program pomoći države se odnosio na one studente koji imaju viziju i izdvajaju se od drugih po svojim veštinama i koje je država po završetku studija zapošljavala u domaćim kompanijama srednje veličine i davala im godinu do dve dana najveću platu koju bi mogli da zarađuju u inostranstvu.

  “U 100 odsto slučejeva oni su i posle toga ostajali u tim firmama, poslodavci su nastavljali da im daju veliku platu, jer je korist od njihovog angažovanja za kompaniju bila isplativa”, kazao je on i dodao da se takvo ulaganje državi vraća u pet puta većem obimu.

  Kako je dodao, ideja Ministarstva je da predstavnici OSSI učestvuju u radu Koordinacionog tela. Đorđević je naveo da želi da sasluša razloge studenata koji žele da se vrate u zemlju, ali i onih koji to ne žele, kako bi strategija i akcioni plan bili uspešni.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/mladi-odlaze-granica-za-penzionisanje-sve-veca-sta-ce-biti-sa-penzijama/

  Prema rečima predsednika OSSI Aleksandra Ljubomirovića, trenutno se ne zna tačan broj studenata iz Srbije koji studiraju u inostranstvu. “Prema proceni OSSI, koja okuplja oko 10.000 tih studenata, ima ih najmanje 30.000”, kazao je on.

  Prema anketi, koju je OSSI uradio početkom ove godine, a u kojoj je do sada učestvovalo više od 1.000 studenata iz Srbije koji studiraju u inostranstvu, oko 70 odsto njih bi želelo da se nakon završetka školovanje vrati u zemlju.

  “U Srbiju želi da se vrati 70 odsto studenata, ali plaši se tog koraka zbog nedostatka kontakata, iskustva, loše materijalne situacije”, rekao je Ljubomirović, dodajući da onih 30 odsto koji ne žele da se vrate kao razloge su naveli finansijsku situaciju, nestabilne ekonomske i druge prilike u zemlji.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE