"Usporena" prava radnika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Usporena” prava radnika

  Pred srpskim sudovima prošle godine se vodilo više od 73.000 radnih sporova, od kojih je bar polovina nasleđena iz prethodnih godina.

  Mada su po zakonu hitni, statistika koju je Novostima dostavio Vrhovni kasacioni sud pokazuje da veliki broj njih traje između dve i pet godina, a 234 spora čak su starija od decenije, a i dalje se nalaze pred prvostepenim sudom i kilometrima su daleko od pravosnažne presude.

  S obzirom na to da u osnovnim sudovima samo 285 sudija presuđuje u ovoj vrsti parnica, a veliki broj delilaca pravde, kako napominje Dragana Boljević, predsednik Društva sudija Srbije, nije specijalizovan samo za ovu materiju, već radi i ostale parnice. Tako su u startu prinuđeni da krše zakonsko načelo hitnosti.

  Na povećanje broja sporova uticao je i Zakon o radu iz 2014. godine, koji je drastično smanjio prava koja su radnici prethodno imali, primećuje Boljevićeva.

  Ona se slaže da su ovi predmeti po zakonu hitni i da takvi i moraju da budu, jer ljudima od njih bukvalno zavisi egzistencija. Ali ogroman priliv hitnih predmeta po sudiji u samom startu tom istom sudiji vezuje ruke.

  Za to što ovi sporovi dugo traju, po njenom mišljenju, najmanje su krive sudije, a najviše država, i to iz nekoliko razloga. Prvi je, kaže, to što je stvoren takav zakonodavni okvir da su radnička prava ugrožena i da moraju “da se brane” tužbama. Drugi je to što nije stvorila uslove sudijama za rad u kojima bi oni mogli da ispoštuju princip fer i pravičnog suđenja u razumnom roku.

  Osim toga, država ne poštuje ni svoje, ni sudske odluke, kao ni presude Suda u Strazburu. Tako do danas nije isplatila zaostale plate i doprinose radnicima društvenih preduzeća koja su privatizovana, posle čega su otišla u stečaj, a zaposleni ostali bez posla, primećuje Boljevićeva.

  Po presudi suda u Strazburu, država je već morala da isplati ove radnike, kojih ima između 70.000 i 80.000, ali to još nije uradila.

  Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih sindikata Srbije, kaže za Novosti da gotovo godinu dana nisu dobili odgovor na svoju inicijativu da se oforme sudovi za radne sporove od strane Ministarstva pravde.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE