Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Leks specijalis za “švajcarce” u Skupštini: Laknulo i Gogi Sekulić

Skupština Srbije raspravlja danas o Predlogu zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima koji je podnela Vlada Srbije.

Predlog Zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima ušao je u utorak po hitnom postupku u skupštinsku proceduru.

Predlog tog zakona prethodno je usvojila Vlada Srbije, a predviđa da se preostali deo duga konvertuje u evre, da iznos dobijen konverzijom bude umanjen za 38 odsto i da kamatna stopa bude ograničena na 3,4 odsto.

Taj zakonski predlog usvojila je Vlada Srbije 16. aprila a prema rečima ministra finansija Siniše Malog, tim leks specijalisom rešava se problem koji postoji više od jedne decenije. Mali je naveo da su mu prethodili teški pregovori, ali da je pronađeno kompromisno rešenje.

Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima predviđa da trošak republičkog budžeta za njegovo sprovođenje bude 11.686.680.000 dinara.

I dok je tokom pregovora koje je prethodilo usvajanju tog zakonskog predloga postojao zahtev banaka da se veći dužnici koji su se za kupovinu stanova u švajcarcima zaduživali mnogo više nego prosečni građani, takav njihov predlog nije prihvaćen.

Tako će ovaj Zakon biti spas i za brojne poznate ličnosti, glumce, pevače i estradne umetnike.

Njihova svedočanstva o teškoćama i nemogućnosti da redovno izmiruju obaveze uzetih stambenih kredita u švajcarskim francima godinama su punily stupce novinskih članaka i medijskih objava.

Među njima je bio glumac Nebojša Dugalić koji je u jednom trenutku najavljivao i odlazak iz zemlje, a jedan od razloga bio je upravo i kredit u švajcarcima.

Da je zbog ovog zakonskog predloga laknulo i pevačici Gogi Sekulić, koja je kredit u toj valuti uzela 2007. godine, saznali smo u današnjem Kuriru, za koji je izjavila: “Konačno da se to reši. Svaka čast Vučiću. Učinjeno je veliko delo nakon toliko godina i velike borbe”.

Fiskalni savet saopštio je da nije opravdano da se budžetska sredstva koriste za rešavanje problema s kreditima indeksiranim u švajcarskim francima.

Fiskalni savet je upozorio i da predloženi zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima predstavlja presedan koji nosi fiskalne rizike, jer se odnosi samo na grupu dužnika koji još nisu otplatili svoja dugovanja bankama u švajcarskim francima, a ne na sve dužnike, i može se iskoristi za nove zahteve da se iz javnih sredstava subvencionišu i naknade troškova drugim dužnicima koji su isključeni iz sadašnjeg predloga zakona.

U saopštenju se podseća da je Vrhovni kasacioni sud (VKS) zauzeo stav da je indeksacija stambenih kredita u švajcarskim francima ništava – ukoliko nije utemeljena u pisanom dokazu da je banka plasirana sredstva pribavila zaduživanjem u toj valuti i da je pre zaključenja ugovora korisniku kredita dostavila potpunu pisanu informaciju o svim poslovnim rizicima i ekonomsko-finansijskim posledicama koje će nastati primenom takve klauzule – ništava.

“Iako Pravno shvatanje VKS ni u jednom svom stavu ne podrazumeva uključivanje javnih sredstava za rešavanje problema kredita indeksiranih u švajcarskim francima, zakon predviđa znatna izdvajanja iz budžeta, u iznosu od oko 10 mlijardi dinara – što smatramo neosnovanim. Na ovaj način, troškove obeštećenja dužnika, proistekle iz sudske odluke, umesto isključivo komercijalnih banaka delimično će snositi i poreski obveznici”, navodi se u saopštenju.

Кoalicija za nadzor javnih finansija pozvala je poslanike svih parlamentarnih stranaka da glasaju protiv vladinog Predloga zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima.

„Ovaj populistički akt, koji je deo političke kampanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovih najbližih saradnika, koštaće građane naše zemlje, prema projekcijama same Vlade, više od 11,5 milijardi dinara, odnosno nešto više od 99 miliona evra po današnjem kursu Narodne banke Srbije“, navodi se u saopštenju Koalicije.

Iz Koalicije su apelovali na “narodne poslanike da se odupru tiraniji bezumlja, spreče Vučićev desant na srpske javne finansije i da kao istinski narodni predstavnici odbace ovaj naopaki i štetočinski predlog zakona. I naravno, sačuvaju ovih 99 milona evra, za razliku od drugih stotina milona koje su utrošene suprotno javnom interesu“.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Komentari

 • Snežana

  Ne mogu vam opisati koliko sam srećna baš zbog Goge Sekulić......... Sramotan lex............podmeću, ponižavaju nas kao da smo svi bezmozgasi........ Potpišeš jednom i zakopaš se još dublje..........OPREZNO SA PRIHVATANJEM LEX-A! Klasičan dogovor između gospođe advokatice, banaka i države koliko će kome................ Treba otići, što dalje od ove krhotine od zemlje, od beskrajne nakaradnosti života u njoj!!!

 • Bor Boranin

  Ko je taj Fiskalni savet da prkosi vođi? On je vlasnik Srbije i kao takvog ga moraju svi poznavati. Nisu bitne samohrane i bedne majke, nisu bitni goli i bosi, gladni i žedni, važno je spasiti one koji su natrčali na jeftine kredite, a i to nisu uspeli da isplate. Zašto da ga isplate kada imaju svog donatora ili sponzora tuđim parama, vođu. Bolje je i ovo u odnosu kada je sponzorisao sa tri miliona dolara, kampanju Hilari Klinton. Ona izgubi izbore, a naše pare odoše u ruke najvećeg zločinca Srbije Bila Klintona. S druge strane, Vođa od penzionera je oteo osamsto miliona evra, a još ostala neka para. Za uzvrat, vlasnici kredita u francima, poželjno bi bilo da popune prazna mesta na mitingu lutajućeg karavana „Budućnost Srbije“ 19. aprila u beogradu, uz to dobiće po sendvić i vodicu. Koalicija…?

 • zec

  .. sinoć u emisiji na N1, reče bankar sledeće: "oni koji su uzeli chf kredit 2006. godine do sada su manje platili nego oni koji su uzeli kredit u eurima 2006.godine. Ako je ovo tačno, čemu onda lex specialis???? Ako ovo nije tačno, bankara odmah u ćeliju baciti zbog obmanjivanja javnosti...ako vlast ima onu stvar.

 • lila

  Unesite Vaš komentar *Prihvatam samo kritike onih koji stan ili dva nisu dobili od drzave i otkupili ga za dz, i onih koji nisu dobilii kredite za izgradnju koje je pojela inflacija. Toliko.Mi smo tad cutali.

 • jasna

  Nema ništa jeftino ovde, i ono što se u početku čini povoljno, dodje na naplatu čak duplo. Opet će neka sredina ostati bez škole ili vrtića ili doma zdravlja, jer će tih 11,6 milijardi dinara otići bankama.

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE