Usvojena Uredba o poreskim merama za vreme vanrednog stanja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Usvojena Uredba o poreskim merama za vreme vanrednog stanja

  Vlade Srbije usvojila je Uredbu o poreskim merama za vreme vanrednog stanja radi ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo finansija.

  “Uredba se u članu 2. odnosi na poreske obveznike koji imaju odobreno odlaganje plaćanja dugovanog poreza u smislu odredaba člana 73. do člana 74 b Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji”, navedeno je u saopštenju.

  Kako je precizirano, “prema poreskim obveznicima, koji već imaju potpisan Sporazum o odlaganju poreskog duga sa Poreskom upravom, a na koje se odnosi član 2 Uredbe, neće se preduzimati mere propisane članom 74. stav 7- 9.  Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, počev od rate koja je dospevala u martu mesecu 2020. godine”.

  Iz Ministarstva finansija su naveli da to znači da Poreska uprava neće za vreme trajanja vanrednog stanja po službenoj dužnosti poništiti sporazum, odnosno ukinuti rešenje o odlaganju plaćanja dugovanog poreza i neće radi naplate sprovoditi postupak prinudne naplate, pri čemu se u navedenom periodu ne obračunava kamata u smislu člana 75. i 76. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji.

  Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je ovo jedna u nizu ekonomskih mera koje Vlada donosi nakon što se korona virus pojavio u Srbiji.

  “Prethodno je Narodna banka Srbije usvojila odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorijum), smanjila referentnu kamatnu stopu, a jedna od prvih mera je bilo izdvajanje dodatnog novca za javne investicije i za jednokratnu pomoć za penzionere”, kazao je Mali.

  Kako je podsetio, za 10 odsto će biti povećane plate lekarima i medicinskom osoblju.

  “U prethodnim danima smo imali i razgovore sa predstavnicima poslodavaca i sindikata i jasno nam je da su privrednici u ovom trenutku u teškom stanju, i da država treba da odgovarajući način da im izađe u susret”, rekao Mali.

  On je dodao da je važno što su javne finansije potpuno stabilne, što četvrtu godinu za redom Srbija ima suficit u budžetu, te što je javni dug pod kontrolom.

  Uredba o poreskim merama za vreme vanrednog stanja radi ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku Srbije.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Branislava

   Da li Poreska uprava u vreme vanrednog stanja moze doneti moratorijum za porez i doprinos na zarade radnika kod preduzetnika koji, ako ne radi, nema ni priliva na racunu. Samim tim ni mi radnici necemo biti isplaceni. Takodje nece u aprilu imati od cega da plati ni tromesecni pdv. Da li ce biti u obavezi da podnese prijavu do kraja meseca za doprinose a da pritom nema od cega da ih plati???

  • GOGA

   Dozvolite da žene koje žele da idu u penziju sa 60 godina a imaju VSS-DOZVOLITE DA IDU UZ SVA UMANJENJA KOJA IM PRIPADAJU.Ja ne mogu više da se borim.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE