Penzije ubuduće po novom: Uvodi se "švajcarska formula" - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Penzije ubuduće po novom: Uvodi se “švajcarska formula”

  Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojim se uvodi indeksizacija penzija po “švajcarskoj formuli”.

  “Švajcarska formula” znači da će penzije ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti po švajcarskom modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

  Šta je švajcarska formula?

  Švajcarska formula je formula usklađivanja visine penzija sa rastom cena i zarada, i to: 50% u odnosu na inflaciju, i 50% u odnosu na rast zarada. Ovaj sistem je darežljiviji prema penzionerima od prostog usklađivanja sa inflacijom, pošto je rast zarada obično viši od inflacije, pa bi primenom ove formule penzije rasle više.

  Švajcarska formula prvo je primenjena u Švajcarskoj, da bi se ovakav sistem obračuna penzija preneo u druge evrospke zemlje, koje uglavnom kombinuju (doduše, u različitim odnosima) neku vrstu usklađivanja sa inflacijom i rastom zarada. Izutetak su zemlje sa jako visokim rashodima za penzije, kao što su Francuska, Italija, Austrija i Španija, koje svoje penzije usklađuju samo sa inflacijom.

  Među novinama je da će vanbračni partner moći da nasleđuje porodičnu penziju, pod uslovom da je najamnje tri godine proveo u vanbračnoj zajednici ili da imaju zajedničko dete.

  Zakonom se uređuje i status osoba koje rade na teritoriji Srbije za stranog poslodavca koji nema registrovano preduzetništvo ili predstavništvo u Srbiji.

  Utvrđene su i novine koje se odnose na policijske službenike, koji se izjednačavaju sa profesionalnim vojnim licima u slučaju nastanka invalidnosti, jer im se ostavlja mogućnost da obavljaju druge poslove koji nisu policijski.

  Skupština je danas usvojila i i izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, Zakona o republičkim i administrativnim taksama, Zakona o porezu na dobit pravnih lica, Zakona o porezima na imovinu.

  Izglasali su i prestanak važenja Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava.

  Usvojene su i izmene i dopune Zakona o porezu na dobit pravnih lica, Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE