USVOJENO: Obavezan upravnik zgrade i registar stanara - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

USVOJENO: Obavezan upravnik zgrade i registar stanara

Skupština Srbije usvojila je Zakon o stanovanju i održavanju zgrada koji predviđa obavezne organe zgrade – Skupštinu stanara i upravnika zgrade.

Zakonom je utvrđeno da ukoliko se stanari međusobno ne dogovore ko će biti upravnik zgrade, imaju mogućnost da izaberu profesionalnog upravnika sa spiska Privredne komore Srbije.

Ukoliko se stanari ne dogovore ni oko profesionalnog upravnika, lokalna samouprava će na određeno vreme uvesti prinudnog upravnika zgrade.

Profesionalni upravnici moraće da prođu obuku i da dobiju licencu, što će tačno biti utvrđeno posebnim aktima koji će, kako je najavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, biti doneti za nekoliko meseci.

Kako je još navela, cilj zakona je da bude obezbeđen minimum održavanja koji mora da postoji u svakoj zgradi najpre radi bezbednosti građana.

Zakonom je predviđeno vođenje Registra stambenih zajednica koju će kao elektronsku javnu bazu podataka voditi lokalne samouprave.

Jedinstvenu centralnu, javnu, elektronsku bazu podataka o svim stambenim zajednicama iz svih registara na teritoriji Srbije vodiće Republički geodetski zavod.

Zakonom je predviđeno i donošenje Nacionalne stambene politike i akcionog plana za njeno sprovođenje. Za zakon su glasala 134 poslanika, a pet ih je bilo protiv, a na snagu stupa osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Izvor: Novosti, Beta

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE