Uvozni krompir na tezgama, za domaći ni ne pitaju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uvozni krompir na tezgama, za domaći ni ne pitaju

  Prošle godine suša je prepolovila prinose krompira u leskovačkom kraju, ali ni to ne mogu da prodaju zbog krompira koji je uvezen iz Francuske i Nemačke.

  Od oktobra su prodali jedva 20 odsto roda, hladnjače su pune, a prolećna sadnja je na pragu.

  Prošlog leta borili su se sa plamenjačom i sušom i noću su navodnjavali krompir. Rad ogroman, ulaganja još veća, a proizvođači u debelom minusu, kaže Predrag Trajković iz sela Bogojevca.

  Na 20 hektara proizveo je 500 tona krompira, a ni polovinu nije prodao. Uskladišten stoji u hladnjači i čeka kupce. “Kako je uvozni krompir došao onda je sve stalo, cena je pala. Niko ne pita za naš krompir”, objašnjava Trajković.

  Računajući seme, gorivo, đubrivo, zaštitna sredstva, povrtare kilogram krompira košta 25 dinara. Kako kažu, dvostruko skuplja proizvodnja nego u zapadnoevropskim zemljama.

  “Ako ovaj krompir ne prodam, ne znam sa kojim parama ću da obnovim proizvodnju, tako da ne znam šta da kažem”, ističe proizvođač iz Bogojevca Stefan Tošić.

  Predsednik Udruženja povrtara Jovica Stojković kaže da, pošto se najavljuje pooštrenje ispravnosti hrane, traži da se i donese zakon o zaštitnim cenama na tim proizvodima.

  Na pijačnim tezgama u Leskovcu više je francuskog nego domaćeg krompira. Naizgled isti, kao i cena, a kilogram je 50 dinara. Teška i neravnopravna tržišna utakmica, napominju nezadovoljni proizvođači koji će ove godine umesto zarade beležiti gubitke.

  Krompir koji se proizvodi na oko 3.000 hektara u Jablaničkom okrugu izuzetnog je kvaliteta, potvrđuju stručnjaci. Do pre nekoliko godina pravo sa ovih njiva odlazio je u Bugarsku, Rumuniju, Norvešku, Rusiju i to čak 70 odsto roda.

   

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE