Uz pomoć EU zaposleno 5.300 ljudi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Uz pomoć EU zaposleno 5.300 ljudi

  Tokom tri godine primene projekta “Pomoć Evropske unije teže zapošljivim grupama”, u koji je uloženo 10 miliona evra, zaposleno je 5.300 ljudi, a u različite aktivnosti bilo je uključeno skoro 30.000 ljudi, izjavio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoran Martinović.

  Martinović je, na završnoj konferenciji projekta, rekao da se radi o direktnom grantu NSZ iz programa pretpristupne pomoći (IPA 2012), pri čemu je EU finansirala projekat sa 6,5 miliona evra, dok je NSZ obezbedila 3,6 miliona.

  Prema njegovim rečima, otvoreno je 60 klubova za traženje posla, 20 centara za informisanje i profesionalno savetovanje, a uvedeni su i karavani zapošljavanja.

  Martinović je istakao da je 85 lokalnih samouprava učestvovalo u projektima, a da je želja da sada same opštine iz svojih sredstava nađu novac kako bi se obezbedilo održanje usluga za traženje posla, jer 20. decembra prestaje finansiranje iz ovog projekta.

  To bi bila poruka i EU da želimo da nastavimo program i iz svojih sredstava, a ne samo kada od nje dobijamo novac, rekao je Martinović i napomenuo da sledeće godine kreće novi projekat iz IPA 2013 vredan pet miliona evra, a prva tranša je već na računu NSZ.

  On je naglasio i da je ove godine budžet Službe najveći u proteklih pet godina i iznosi oko 3,6 milijardi dinara.

  Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčič Štamcar rekla je da su ostvareni značajni rezultati u primeni projekata, a da su posebno karavani zapošljavanja došli do ljudi koji nisu registrovani i koji teže nalaze posao, kao što su žene, mladi, Romi, osobe sa invaliditetom ili sa nedovoljnim kvalifikacijama.

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE