Vasilić: 40 izveštaja o sistemskoj korupciji i - NIŠTA

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Vasilić: 40 izveštaja o sistemskoj korupciji i – NIŠTA

  Savet za borbu protiv korupcije izradio je oko 40 izveštaja u kojima se navode primeri sistemske korupcije, ali u poslednjih osam godina ništa nije značajno urađeno po pitanju korupcije u Srbiji.

  To otkriva članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić, ističući da se “od pre osam godina ništa se nije promenilo, možda nešto na gore”.

  “Mi smo postupili po strategiji, a ona je bila da Savet, kao savetodavni organ vlade, prati borbu protiv korupcije. Ministarstvo pravde je bilo odlučno da se bori protiv korupcije, kao i Agencija za borbu protiv korupcije”, kazala je Vasilić za TV N1.

  Istakla je da je za osam godina u oko 40 izveštaja konstatovana “velika”, “sistemska” korupcija u kojoj uvek učestvuju političari, a u svakom izveštaju dato je najmanje po pet preporuka, i nijedna od njih nije izvršena.

  Dodala je da preporuke u vezi sa korupcijom nije davao samo Savet, već i još nekoliko međunarodnih organizacija.

  “Kada je došlo do promene vlasti, mislili smo da će početi borba protiv korupcije, međutim, to se nije desilo”, navela je ona.

  Naglasila je da je Srbija jedna od zemalja sa najvećom stopom korupcije i istakla da u tome ide u prilog i izveštaj organizacije Fridom haus.

  “Ne možete odvojiti korupciju od demokratije, od vladavine prava, to je sve zajedno, i čini zajedno demokratiju. Po izveštaju vidite da smo išli unazad. Mi smo bili zemlja sa delimičnom demokratijom, sada smo svrstani među zemlje sa skoro nikakvom demokratijom. Ništa se nije popravilo“, kazala je ona.

  Prema njenim rečima, ti podaci ukazuju na to da aktuelna vlast ne želi da se bavi korupcijom.

  Kada jedan predsednik države na korupcije kaže ‘pa šta’, znači da je to potpuno nebitno. Nebitno je što ministri vrše korupciju, kao i sve grane vlasti”, naglasila je ona.

  Za toliki stepen korupcije, dodala je, krive su pojedine zakonske odredbe koje su omogućile nelegalnu delatnost.

  “Loši zakoni imaju koruptivne odredbe, vlast koja tumači zakone kako ih tumači, pa smo postali zemlja bez vladavine prava, i na kraju imate pravosuđe koje je veoma podložno uticaju vlasti. Cela klima je takva da se ne borimo protiv korupcije”, rekla je ona.

  Podsetila je na slučaj ministarke pravde Nele Kuburić i njenog muža Bojana Kisića.

  “Videli ste kako je ministarska, kada je istraživačko novinarstvo uradilo dobro posao, pronašlo da je njen muž u odnosima sa ministarstvima, gde radi i njegova supruga. Ona nije osporavala da je firma zaradila 27 miliona evra za kratko vreme, ali je rekla da ona nema veze sa firmom. On je imao poslovne kontakte, i radio sa ministarstvima naše države. To znači, uzimao je naše pare, verovatno je nešto zaradio i od toga, ali nemojte mi reći da 27 miliona, ona ništa nije imala”, rekla je Vasilić.

  Napominje da je sve to znak da ovde nema borbe protiv korupcije niti će je biti, kao i da je to poruka da “ona na neki način pomaže mužu da zaradi 27 miliona u kratkom periodu”.

  “Ne govorim da ima krivice, ali treba ispitati”, rekla je ona.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE