Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    VEGETARIJANSKI izazovi prilikom obeležavanja USKRSA

    Najradosniji hrišćanski praznik nam se bliži. Uveliko se nabavljaju namirnice za pripremu bogate trpeze. Pečenje, sarma, ruska salata, kolači, torte, i naravno jaja,  tradicionalno su deo uskršnje gozbe.

    Međutim, šta ako ste vegetarijanac ili vegan, pa ne konzumirate meso i jaja? Za vas proslava Uskrsa, za koji se tradicionalno boje jaja i prave jela s mesom, može predstavljati pravi izazov.

    Kako da obeležite praznik, a da pritom ne morate ni da kuvate jaja ni da pravite jela sa mesom? Evo nekilko zanimljivih ideja.

    Dekorišite dom drvenim ili plastičnim figuricama jaja

    Umesto da na stolu imate korpu sa tradicionalno kuvanim i obojenim jajima,  a kako biste ipak imali osećaj prazničnog duha, vaš dom možete dekorisati “veštačkim” jajima. Tako možete uneti malo uskršnje tradicije, igrati se s decom, a istovremeni ih možete sačuvati za narednu godinu (poput ukrasa za jelku). Veštačka jaja, pred sam Uskrs, mogu da se nađu u svakom bolje opremljenom super-marketu u različitim bojama i dizajnima, pa sa njima možete kreirati pravo uskršnje šarenilo!

    Poklonite deci i članovima porodice čokoladna jaja

    Čokoladice u obliku jaja takođe su dostupne tokom uskršnje sezone u različitim veličinama i raznih ukusa, a njima možete razveseliti svakog člana porodice (ponajviše mališane), bez da kuvate ili bojite jaja.

    Napravite tradicionalna jela u vegetarijanskoj verziji

    Velika je verovatnoća da se u vašoj porodici oduvek pripremala sarma za Uskrs, pa zašto onda da je kvarite? Napravite vege-sarmu ili vegansko pečenje od pšeničnog mesa. Možete čak napraviti paprike punjene pirinčem ili sojom. Tako ćete učiniti da vašoj porodici ne nedostaje tradicionalna trpeza.

    Pristojno odbijte kuvana jaja ili ih “prosledite dalje”

    Iako većina ljudi možda zna za vaše prehrambene navike, moguće je da će vam članovi porodice i prijatelji, pa čak i susedi poklanjati kuvana i obojena jaja. Pokušajte na pristojan način da im objasnite da ih ne jedete, ali nemojte ih izričito odbijati ukoliko osoba insistira, jer je poklanjanje jaja ipak deo tradicije i osoba se može uvrediti.  Svakako, dobijena jaja možete proslediti dalje, nekome za koga znate da ih jede. I ne zaboravite da uzvratite ljubaznost i poklonite svoja čokoladna jaja kao znak zahvalnosti.

    Napravite tradiconalne, ali vege kolače za Uskrs

    Ukoliko u svojoj ishrani ne koristite mast životinjskog porekla ili maslac, možete ih zameniti margarinom ili biljnim maslacem, u smesama za tradicionalne kolačiće koji se prave za Uskrs. Ili jednostavno možete napraviti drugačije vrste kolača, koji su zdraviji i odgovaraju vašim prehrambenim navikama.

    I ne zaboravite: vreme provedeno sa porodicom je najvažniji i najlepši deo ovog praznika. Bez obzira šta imate na porodičnoj trpezi, važno je da obeležite tradiciju na vama svojstven način. Ne dopustite da razlike u prehrambenim navikama budu uzrok nesuglasicama i “tenzijama” tokom najradosnijeg hrišćanskog praznika.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE