Velenju preti SOCIJALNA BOMBA zbog otkaza u Gorenju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Velenju preti SOCIJALNA BOMBA zbog otkaza u Gorenju

  Sindikalna podružnica Gorenja sastaće se s predstavnicima opštine Velenje koja odluku o otkazima u Velenju naziva neprihvatljivom, jer će izazvati socijalnu bombu.

  Grupacija Hisense Europe koja objedinjuje sve prodajne jedinice Hisensea, fabriku Hisens TV u Češkoj i celo Gorenje (proizvodne jedinice u Sloveniji, Češkoj i Srbiji, razvojni centri i kompetencije, podružnice i prodajne jedinice širom Evrope) planira redukovati broj zaposlenih, koji bi se trebalo smanjiti do 2.200 do kraja godine, od čega se očekuje da će se broj zaposlenih u Sloveniji smanjiti za 1.000, uključujući neznatna otpuštanja i promene u poslovnom modelu, od čega je 700 u proizvodnji, a 300 režijskih.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/hisense-gorenje-smanjuje-broj-radnika-za-1-000-manje-zaposlenih-i-u-valjevu/

  Radnički direktor Gorenje Drago Bahun rekao je u izjavi za medije u Velenju da se zauzeo za to da se u Velenju zadrži što više radnih mesta.

  Postavlja se pitanje zašto uprava Gorenja ne koristi honorarni rad i čeka kod kuće. Kao rezultat toga, najavljena otpuštanja 2.200 radnika do kraja godine potpuno su neprihvatljiva i žestoko će im se odupreti.

  Bahun je rekao da su za petak sazvali radnički savet i da će u narednim danima sazvati i sastanke radnika. Vlada, međutim, očekuje da će se Bahun odlučiti na najavljeno otpuštanje radnika Gorenja. Pozvao je ministra privrede Zdravka Počivalška i ministra rada Janeza Ciglera Kinga da posete Velenje.

  Otkako je kineski Hisense preuzeo Gorenje u junu 2018. do kraja marta ove godine, broj zaposlenih u Gorenje grupi smanjio se za 1.760, rekao je Bahun. Očekuje se da će otkaz na vlasti dobiti vrlo loš uticaj na dalji razvoj Gorenja, upozorava Bahun.

  “S 50-procentnom popunjenošću proizvodnih kapaciteta nećemo preživeti. Ne brine me samo sudbina tih 2.200 otpuštanja u Gorenje grupi, već sudbina svih zaposlenih. Koronavirus je težak problem, ali očito je da Gorenje ima i drugih problema”, rekao je Bahun.

  Vest o smanjenju broja uznemirila je sindikalce Gorenja. Predsednik Sindikata Skei Gorenje Žan Zeba sastaće se s predstavnicima opštine Velenje. Konsultacije Uprave Gorenja sa sindikatom i radničkim savetom započeće početkom maja, rekao je Zeba.

  Zamenik gradonačelnika Velenja Peter Dermol je u međuvremenu rekao da će nakon sastanka s predstavnicima radnika Gorenja predstavnici opštine održati razgovore i s upravom Gorenja. Za njega je odluka o smanjenju broja zaposlenih nedopustiva jer će, ako se sprovede na predviđeni način, u Velenju izazvati pravu socijalnu bombu.

  U Velenju, kao lokalnoj zajednici, žestoko će se suprotstaviti viškovima u Gorenju. “Preduzećemo sve mere kojima raspolažemo, čak i one najdrastičnije”, najavio je Dermol, dodajući da je upravo kako bi se rešile negativne posledice epidemije koronavirusa, zemlja preduzela korake za pomoć privredi.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE