"Velika jabuka" na FINANSIJSKOM tronu, "pretnja" stiže iz Azije - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

“Velika jabuka” na FINANSIJSKOM tronu, “pretnja” stiže iz Azije

Njujork je zadržao titulu vodećeg svetskog finansijskog centra, povećavši prednost u odnosu na drugoplasirani London zahvaljujući neizvesnosti oko Bregzita, pri čemu britanskoj prestonici za vratom dišu azijska finansijska sedišta, pokazalo je najnovije istraživanje.

Velika Britanija izaći će u petak iz Evropske unije pri čemu je pristup evropskih klijenata britanskom finansijskom sektoru nakon isteka tranzicionog perioda u decembru ove godine i dalje obavijen neizvesnošću.

EU je najveći klijent finansijskih firmi sa sedištem u Londonu, podseća Rojters.

Neizvesnost nakon Bregzita glavni je razlog što je Njujork u objavljenom istraživanju savetodavne firme Duff & Phelps povećao prednost u odnosu na London.

Za potrebe istraživanja The Global Regulatory Outlook anketirano je 245 viših finansijskih čelnika iz raznih područja, poput bankarstva, upravljanja imovinom i drugih finansijskih firmi iz celog sveta.

Prema objavljenim rezultatima, 56 posto ispitanika smatra Njujork najvažnijim svetskim finansijskim centrom, što je za 33 procentna boda više nego u dve prethodne godine.

Samo 33 posto ispitanika trenutno vidi London kao glavni svetski finansijski centar, nekih dvadesetak procentnih bodova manje nego u prethodne dve godine.

“Ako Vlada u Londonu uspe da pozicionira Veliku Britaniju kao zemlju s prihvatljivijim regulatornim okruženjem i oslobodi je birokratskog pritiska evropskih regulacija, Britanija bi možda mogla ponovo da osvoji krunu i privuče u finansijski sektor nove radnike”, rekla je direktorka Duff&Phelpsa Monique Melis.

U narednih pet godina i Njujork i London mogli bi izgubiti vodeće pozicije, s obzirom na očekivani uzlet novih finansijskih centara poput Hong Konga, Singapura i Šangaja, pokazalo je istraživanje.

Izvor: SEEbiz

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE