Velika potražnja za MASKAMA protiv aerozagađenja

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Velika potražnja za MASKAMA protiv aerozagađenja

  U većini apoteka u Srbiji je bilo nemoguće kupiti maske koje su predviđene kao zaštita od zagađenosti vazduha, koja je već danima u nekoliko gradova u zemlji iznad proseka.

  Imaju, kako kažu, samo hirurške maske koje koštaju 20 dinara po komadu, ali upozoravaju da one nisu efikasne u slučaju kada je vazduh prekomerno zagađen, iako ih ljudi kupuju i u te svrhe.

  U pojedinim državnim apotekama Beograd navode da su poslali zahtev za nabavku zbog velikog interesovanja građana, ali da nemaju informaciju o tome kad će dobiti, ni koliko će da koštaju.

  Proverajući u svojim sistemima, u dežurnim apotekama napominju da maski protiv aerozagađenja nema na stanju ni u jednoj od apoteka, ali da zbog velike potražnje očekuju da će ih uskoro biti.

  S druge strane, u pojedinim privatnim apotekama retko se mogu naći i respiratorne maske sa aktivnim ugljem za decu i odrasle, sa stepenom zaštite A klase.

  Apotekari kažu da Beograđani dosta kupuju ove maske poslednjih dana i da su sada na akciji po ceni od 650 dinara. Koriste se, kako objašnjavaju, dok se filter ne zaprlja.

  Maske koje štite od PM čestica, različitih modela i dezena, moguće je kupiti preko stranih onlajn portala za prodaju, i koštaju između 20 funti (2.700 dinara) i 70 dolara (oko 7.400 dinara).

  Na prste jedne ruke mogu se nabrojati portali preko kojih je ovakve maske moguće kupiti u Srbiji, a njihova cena se kreće oko 800 dinara, plus troškovi dostave.

  U opisu proizvoda navodi se da je ova maska vrhunska zaštita za čestice PM 2,5 od zagađenja vazduha koje uključuju elemente sagorevanja, organska jedinjenja, metale itd. (100 puta tanji od ljudske dlake), polena, smoga, izduvne gasove iz automobila, prašine i drugih mikroskopskih zagađivača u vazduhu, kao i da ventil za izdah olakšava izlazak vlage i CO2 iz unutrašnjosti maske.

  Na pitanje zašto je cena od 1.500 dinara prepolovljena, na jednom od domaćih portala navode da je osnovni razlog to što im dobavljač odnosno proizvođač iz Turske ne dostavlja robu u originalnom pakovanju, pa iz tog razloga proizvod isporučuju u kesi.

  Dodaju, da su se, srećom pripremili, da imaju dovoljno zaliha, ali i da vlada veliko interesovanje među potrošačima. Rok isporuke je dva do tri dana, a mogu da se koriste otprilike godinu, do dve.

  https://www.bizlife.rs/zdravlje/sta-su-u-stvari-pm-10-i-25-koje-nas-truju-ulaze-u-disajne-puteve-mogu-da-prodru-i-u-krvotok/

  https://www.bizlife.rs/lifestyle/afterhour/dzoging-sa-gas-maskom-na-medaku-video/

   

  Izvor: Danas

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE