Velika žrtva pandemije: Najmanjoj državi na svetu preti BANKROT

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Velika žrtva pandemije: Najmanjoj državi na svetu preti BANKROT

  Republici San Marinu preti opasnosti da zbog ekonomske krize koja je nastupila nakon panedmije koronavirusa bankrotira, a zbog duga mogla bi izgubiti i svoju 1.300 godina dugu samostalnost, pise dnevni list “Il fatto Quotidiano”.

  Republika San Marino je na početku pandemije oklevala da uvede karantin, iz ekonomskih razloga, a nakon što je zaraženo 1.200 građana od ukupno 33.000 i procentualno skočila na prvo mesto po broju zaražanih u svetu vlasti su bile prisiljene da uvedu restriktivne mere.

  Jos pre pandemije bankarski sistem ove države je bio u kolapsu, dugovi zemlje su narasli na 360 miliona evra, a sada da bi izbegli finansijsku propast, vlasti San Marina traze pomoć od prvog komšije Italije.

  U „poreskom raju” bankrotiralo 6 od 11 banaka

  Republika San Marino bila je dugogodišnji poreski raj, idelano mesto za sakrivenje novca i tragova firmi čije bogatstvo vlasnici nisu u mogli da dokažu.

  Milioni su nestali, „pojele su ih banke”, tvrdi Đuzepe Marija Morganti, savetnik opozicione demokratske partije.

  Od 11 banaka šest je bankrotiralo, gubitke je morala da nadoknadi država, a jedna banka je nacionalizovana.

  U poslednih pet godina bogatstvo Republike je prepolovljeno, društveni proizvod pred pandemiju koronavirusa bio je manji za 28 odsto, a zbog zaraze i karantina opao je za još 12 procenata.

  Da bi ublažila ekonomsku krizu Republika San Marino je štampala državne obveznice „Titano” (ime po planini Titano na cijim obroncima se prostire država) u vrednosti od 500 miliona evra .

  Jedan „titano” vredi jedan evro, ali ni to nije dovoljno, nedostaje novca za isplatu penzija i za život, piše list.

  Čak se razmišlja i o uvođenju poreza na dodatnu vrednost, što bi bio presedan u istoriji najmanje države na svetu.

  Ovaj list piše da ukoliko se San Marinu ne pomogne, on bi mogao da „padne” u ruke kineskom ili ruskom kapitalu, sto bi ovi onda mogli da koriste za kupovinu glasova u međunarodnim imstitucijama kao sto je UN, OEBS i sl.

  U San Marinu živi oko 10.000 Italijana koji imaju dvojno državljanstvo, pa je i ovo jedan od motiva što deo italijanskih političara apeluje „da se pomogne, jer ako propadne San Marino biće to tragedija i za Italijane”, tvrdi član demokratske partije Marko di Maio.

  Izvor: Cdm/Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE