Veliki promašaj ADIDASA: Nova tehnologija PRESKUPA, kraj za dve nove fabrike

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Veliki promašaj ADIDASA: Nova tehnologija PRESKUPA, kraj za dve nove fabrike

  Nemački proizvođač sportske opreme Adidas najavio je zatvaranje dve robotizovane fabrike u Nemačkoj i SAD, uz obrazloženje da će korišćenje savremene proizvodne tehnologije u Aziji biti „ekonomičnije i fleksibilnije”.

  Adidas je pokrenuo visoko robotizovanu proizvodnju patika u fabrici  “Speedfactory” u nemačkom Ansbachu 2016. godine. Godine 2017. otvorili su sličnu fabriku i u Atlanti u SAD-u. Nemačka kompanija je te fabrike otvorila kako bi u što kraćem roku na glavna tržišta isporučivala nove sportske linije odeće i obuće. Dodatni je razlog bio rast plata u Aziji i veći troškovi dostave u tu regiju.

  Prvobitni plan je bio da se uspostavi mreža robotizovanih proizvodnih postrojenja širom sveta. Međutim, sada su saopštili da će najkasnije u aprilu iduće godine obustaviti proizvodnju u ta dva pogona i prepustiti primenu nove proizvodne tehnologije za proizvodnju obuće dobavljačima u Aziji.

  Dva će dobavljača koristiti novu tehnologiju, koja skraćuje vreme proizvodnje, u izradi šireg asortimana proizvoda, ne samo patika za trčanje, a Adidas će nastaviti da testira proizvodne procese u takozvanom adiLab-u u nemačkom Scheinfeldu.

  U Adidasu nisu naveli detalje odluke o zatvaranju pogona koji su se pokazali skupima. Ujedno je primena nove tehnologije na različite vrste proizvoda ispala teža, no što su bili očekivali.

  Fabrike su pomogle kompaniji da stekne nova znanja o inovativnoj proizvodnji, naglasio je direktor Adidasovog globalnog poslovanja Martin Shankland. Biće ipak ekonomičnije i fleksibilnije da Adidas prepusti primenu nove tehnologije dobavljačima, dodao je.

  Izvor: Hina/Privredni.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE