VELIKI USPEH srpskih hemičara na Međunarodnoj olimpijadi uz podršku NIS-a

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  VELIKI USPEH srpskih hemičara na Međunarodnoj olimpijadi uz podršku NIS-a

  U 2019. godini, koja je od strane Uneska proglašena „Međunarodnom godinom periodnog sistema hemijskih elemenata“, u Parizu je od 21. do 29. jula 51. put održana Međunarodna hemijska olimpijada za učenike srednjih škola.

  Članovi srpskog tima, koji su na takmičenju učestvovali uz poršku kompanije NIS, osvojili su tri medalje i jednu pohvalnicu u konkurenciji timova iz 80 zemalja sveta.

  Igor Topalović iz Užičke gimnazije osvojio je srebrnu medalju, a bronzane medalje pripale su Mihailu Miloševiću iz  beogradske Matematičke gimnazije i Mihailu Mirkoviću iz Prve beogradske gimnazije. Učenica Aleksandra LJubenović iz Gimnazije Leskovac osvojila je pohvalnicu.

  Mentori ekipe Srbije na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi su bili prof. dr Dušan Sladić sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i prof. dr Niko Radulović sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Nišu.

  Međunarodna hemijska olimpijada je najveće takmičenje znanja iz hemije za srednjoškolce. Takmičenje je izuzetno zahtevno, a podrazumeva izradu teorijskih i praktičnih zadataka u ukupnom trajanju od 10 sati. Naučne oblasti koje olimpijada pokriva često su vrlo napredne i značajno prevazilaze nivo srednjoškolskog gradiva.

  Prva Međunarodna olimpijada iz hemije održana je u Pragu 1968. godine, a Srbija na međunarodnim hemijskim olimpijadama učestvuje od 2012. godine i od tada se naši učenici timski često rangiraju bolje od mnogih zapadnoevropskih država.

  Kompanija NIS u okviru programa „Energija znanja“ podržava Srpsku hemijsku olimpijadu, kao i odlazak srpskog tima na Međunarodne olimpijade iz hemije od 2014. godine. Za to vreme, zaključno sa 2019. godinom, u kojoj se obeležava 100 godina Međunarodne unije za čistu i primenjenu hemiju (IUPAC), tim Srbije je osvojio ukupno 21 medalju iz hemije.

  Izvor: BIZLife

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE