Veliko automobilsko spajanje POD ISTRAGOM

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Veliko automobilsko spajanje POD ISTRAGOM

  Evropska komisija je najavila otvaranje detaljne istrage o spajanju francuskog Pežoa PSA i italijansko-američkog proizvođača automobila Fijat-Krajslera, strahujući od smanjenja konkurencije.

  Ove dve grupe, koje će formirati četvrtog najvećeg proizvođača automobila u svetu, imaju “snažno mesto” na tržištu automobila, objasnila je evropska komesarka za konkurenciju Margret Vestager.

  “Pažljivo ćemo proceniti da li će predložena transakcija imati negativan uticaj” po pitanju konkurencije na tržištu, dodala je ona.

  Komisija, koja treba da do 22. oktobra donese odluku, zabrinuta je da će ovo spajanje smanjiti konkurenciju po pitanju vozila manjim od 3,5 tona u 14 država članica (Belgija, Hrvatska, Češka, Španija, Francuska, Grčka, Mađarska, Italija, Litvanija, Luksemburg, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija), kao i u Velikoj Britaniji.

  “U velikom broju ovih zemalja PSA i FCA zajedno imaju visoke tržišne udele, kao i najrazličitije marke i modele svih veličina”, objasnila je komesarka.

  Ove dve grupe su tokom 2019. godine zajedno imale promet od 170 milijardi evra i prodale su više od osam miliona vozila.

  Ostaje da se utvrdi finalizacija spajanja krajem ove i početkom 2021. godine i pored pandemije koronavirusa koja je izazvala krah tržišta automobila i velike gubitke u prvom tromesečju ove godine.

  Fijat-Krajsler je u prvi tri meseca ove godine zabeležio pad prodaje od 16 odsto, odnosno 20,56 milijardi evra. Grupa je prodala 818.000 vozila tokom ovog perioda što je za 21 odsto manje nego pre godinu dana.

  PSA je zabeležio pad od 15,6 odsto, odnosno 15,2 milijardi evra. Prodao je 627.000 vozila, odnosno 29 odsto manje nego prošle godine.

  Drugi kvartal će biti još gori sa padom na evropskom tržištu automobila zbog zatvaranja predstavništava u velikom broju zemalja.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE