Venecuela isključuje dolar

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Venecuela isključuje dolar

  Venecuela će isključiti američki dolar iz službenih deviznih transakcija i planira da se ubuduće oslanja na evro i ostale konvertibilne valute.

  Takođe, Venecuela želi da otvori bankovne račune u Aziji i Evropi za transakcije u konvertibilnim valutama, objavio je potpredsednik vlade zadužen za privredu.

  Venecuela ne može koristiti dolar zbog američkih sankcija koje su “nezakonite, proizvoljne i suprotne međunarodnim propisima”, naglasio je potpredsednik Venecuelanske vlade Tarek El Aisami.

  Sankcije SAD “onemogućavaju dalje korišćenje dolara u trgovini na venecuelanskom deviznom tržištu.” Američka “finansijska blokada” obuhvata javni i privatni sektor Venecuele, uključujući farmaceutske kompanije i poljoprivredu, podseća potpredsednik vlade.

  Venecuelu je, prema podacima UN, od 2015. napustilo oko 2 miliona ljudi koji beže iz države koja je ogrezla u duboku ekonomsku krizu.

  Zvanična statistika pokazuje da je vlada putem aukcija ove godine prodala samo 75 miliona dolara, navodi Rojters. Devizne rezerve Venecuele su na najnižem nivou u 20 godina i iznose 8,825 milijardi dolara, od čega dve trećine čine zlatne poluge.

  Potpredsednik vlade El Aisami objavio je da će dolar biti isključen iz tog sistema. Venecuela takođe želi da otvori bankovne račune u Aziji i Evropi za potrebe transakcija u konvertibilnim valutama. “Predsednik je dao nalog ministru finansija da uspostavi novu mrežu poslovnih posrednika u Evropi i Aziji za javne banke”, navodi potpredsednik Vlade u Karakasu.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE