Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    IKEA otvara pet robnih kuća u Srbiji

    Jedan od najvećih svetskih proizvođača nameštaja, IKEA planira da u Srbiji otvori pet robnih kuća – dve u Beogradu i po jednu u Novom Sadu, Nišu i u okolini Čačka i Kragujevca. Otvaranje prvog od tih IKEA mega marketa – u Beogradu – očekuje se krajem 2013. godine.

    „IKEA dolazi u Srbiju. To je dobra vest“, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić novinarima posle sastanka sa glavnim izvršnim direktorom švedske kompanije Mikaelom Olsonom.

    Tadić je istakao da će dolazak IKEA omogućiti otvaranje 400 novih radnih mesta i obezbediti nove mogućnosti za mala i srednja preduzeća u Srbiji.

    Po rečima predsednika, ovo je još jedna konkretna dobit od činjenice da je Srbija stekla status kandidata za članstvo u EU, a Srbija će se – dolaskom komapnije IKEA – naći na strateškoj mapi proizvođača nameštaja u Evropi.

    Podsećajući da je sa osnivačem kompanije IKEA prvi put razgovarao pre četiri godine, predsednik Srbije je rekao da je toliko vremena bilo potrebno kako bi se dovršili administrativni poslovi za dolazak te kompanije, ali da Srbija nije jedina država koja ima takvu proceduru.

    Od pet IKEA mega marketa, prvi će biti otvoren u Beogradu, prema Surčinu i to do kraja 2013. godine, drugi na koridoru 10 blizu Bubanj Potoka, a zatim će biti otvoreni mega marketi u Nišu i Novom Sadu i na kraju u okolini Čačka i Kragujevca. „Tako će čitava Srbija biti pokrivena“, primetio je Tadić.

    „IKEA je poznata po integrativnom povezivanju preduzeća koja mogu da rade u tom sistemu, kao što je slučaj sa kompanijom Simpo koja je strateški partner kompanije IKEA više decenija. IKEA uspostavlja novi sistem vrednosti“, dodao je Tadić.

    Predsednik Srbije je podsetio da su preduzeća u zemljama u okruženju, a koja rade u sistemu ove kompanije znatno povećala svoj obrt sredstava i kao primer naveo Rumuniju gde je prvo taj obrt sredstava iznosio milion evra, a danas je došao do 50 miliona evra.

    Dolazak IKEA biće značajan i za zemlje u regionu u kojima ne posluje ova kompanija, jer će njihovi građani sada dolaziti u Srbiju da kupuju nameštaj, baš kao što su Srbi nekada odlazili u Budimpeštu i Beč, rekao je.

    Izvršni direktor kompanije IKEA je tokom današnjeg susreta sa Tadićem naglasio da vidi veliki potencijal u proširivanju saradnje sa lokalnim dobavljačima i napomenuo da osim kompanije Simpo iz Vranja, s kojom sarađuje više od 20 godina, i fabrike Jasen-Lukić iz Paraćina, IKEA traži i druge dobavljače u Srbiji, prenela je Pres služba predsednika Srbije.

    Ranije je ambasador Kraljevine Švedske u Srbiji Krister Asp potvrdio Tanjugu da se, tokom jučerašnjeg boravka u Vranju, sastao sa predsednikom kompanije Simpo Dragomirom Tomićem i da je tema razgovora bila saradnja Simpo-IKEA.

    „Kompanije Simpo i IKEA uspešno sarađuju već 30 godina. U toj saradnji sada je na redu otvaranje zajedničkih prodajnih kapaciteta ovde u Srbiji“, rekao je.

    Švedski ambasador je dodao da mu nije poznat godišnji obim prometa, ali da je za kompaniju IKEA jako važno što Simpo godinama uspešno snabdeva osam velikih IKEA salona u Rusiji.

    IKEA je danas, sa 285 velikih prodajnih objekata u 37 zemalja sveta, peti trgovinski lanac po ukupnom prometu i najveća trgovina nameštajem na svetu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE