Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rešen spor! „Kranjska kobasica“ je slovenačka

    Austrija i Slovenija rešile su spor oko „kranjske kobasice“, koji je izbio nakon što je Ljubljana zatražila od EU da zaštiti ovo ime na osnovu geografskog porekla.

    Posle intenzivnih bilateralnih pregovora, dve zemlje su postigle dogovor prema kojem će Slovenija samo zaštititi „kranjku klobasu“, i prihvatiće da Austrija zadrži nemačke nazive „Krainer“, to jest „kranjsku sa sirom“ (Kasekrainer), saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede Austrije.

    „Za nas je to važno jer je „kranjska sa sirom“ austrijski izum i ima dugu tradiciju, a ujedno je i važan privredni faktor. Postigli smo kompromis koji odgovara svima“, naglasio je ministar poljoprivrede Austrije Nikolaus Berlaković.

    Spor sa Slovenijom, pre par meseci, izbio je pošto je Ljubljana podnela zahtev kod evropske službe za patente za zaštitu imena „kranjska klobasa“, čime bi se zabranilo korišćenje pojma „kranjska“ za austrijsku kobasicu „kranjska sa sirom“.

    Austrijski proizvođači kobasice sa nazivom „kranjska“ uplašili su se da će morati da menjaju ime, i upozorili da bi to izazvalo ogromnu štetu po privredu zemlje.

    U okviru pregovora oko naziva kobasice rešen je i dugogodišnji spor između dve zemlje oko imena ulja od bundeve koje se koristi u Sloveniji.

    Dogovoreno je da se ulje može nazivati „štajersko“, ali samo na slovenačkom bez korišćenja nemačkog naziva, i mora biti jasno napisana zemlja porekla. Štajerska je, naime, jedna od devet pokrajina u Austriji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE