Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izveštaj o finansijskoj transparentnosti Vatikana ostao tajna

    Komitet Saveta Evrope Manival usvojio je izveštaj o proceni napora koje Vatikan čini u cilju veće finansijske transparentnosti, ali sadržaj izveštaja za sada – nije dostupan javnosti.

    Izvještaj su sačinili nezavisni stručnjaci koji su procenjivali da li Vatikan poštuje međunarodne standarde za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma. Oni su u preliminarnom izveštaju naveli da Vatikan u nekim oblastima poštuje standarde, a da u nekim treba da preduzme dodatne mere.

    Ni Vatikan ni Savet Evrope nisu objavili zaključke jučerašnjeg sastanka, navodeći da to zabranjuje procedura komiteta Manival. Kompletan izveštaj biće objavljen za oko mesec dana, kada Vatikan prouči nalaze komiteta.

    Vatikan je, u nastojanju da promeni predstavu o sebi kao o finansijskom poreskom raju, preduzeo niz mera, uključujući donošenje zakona protiv pranja novca, osnivanje agencije za finansijsku kontrolu i ratifikovanje tri sporazuma UN za borbu protiv kriminala.

    Italijansko tužilastvo je pokrenulo istragu protiv generalnog direktora i bivšeg predsednika Vatikanske banke zbog navodnog pranja novca. Centralna banka Italije označila je Vatikansku banku kao „off shore“ banku, zahtevajući mnogo rigoroznije provere italijanskih banki koje posluju s njom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE