Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Amerikanci skupljaju novac za muzej Nikole Tesle

    Nikola Tesla bi mogao uskoro da dobije svoj muzej u Americi, a inicijativu je pokrenuo dizajner Metju Inman (27), koji je na sajtu www.theoatmeal.com i www.indiegogo.com pokrenuo akcije za prikupljanje novca za kupovinu Tesline stare laboratorije, jer se prodaje zemljište na kom se ona nalazi, prenosi 24 sata.

    Samo za kupovinu zemljišta potrebno je 1,6 miliona dolara, a kasnije bi se prikupljala sredstva i za podizanje muzeja. Inman je na svom blogu predstavio Teslin lik i delo, kako bi svi upoznali njegova dostignuća koja su u velikoj meri uticala na našu današnjicu.

    Teslina laboratorija poznatija kao Vordenklif u gradiću Šoram na Long Ajlendu izgrađena je kako bi obezbedila besplatan bežični prenos energije za celu zemlju. Nažalost, Tesla je izgubio sredstva pre nego što je projekat završen i 1917. toranj Vordenklif je demoliran, a zemljište prodato kompaniji koja proizvodi papir. Međutim, zemljište, laboratorija i temelj ispod kule su još tamo i sada su na prodaju.

    Jedna neprofitna organizacija sada pokušava da kupi imovinu i pretvori u Muzej Nikole Tesle. Imovina je procenjena na 1,6 miliona dolara, a država Njujork je dala garanciju od 850.000 dolara, što bi značilo ukoliko se prikupi 850.000 dolara za kupovinu, država Njujork će dati još toliko. Svako može uplatiti iznos koji želi, a za svoj novac može da odabere poklon, pa tako svako ko uplati 25 dolara dobija Teslin poster, za 50 dolara majicu i nalepnicu za branik.

    Ova akcija imala je i efekta u Srbiji, jer kako je objavio na svom Twitter nalogu, jedan od uticajnih tviteraša u Srbiji i najuticajniji bloger 2011, Istok Pavlović, on je već donirao 100 dolara za ovu ideju.

    Do sada je prikupljeno 294.506 dolara, a do kraja akcije je ostalo 45 dana. Međutim, na stolu se nalazi i ponuda jedne firme koja bi, prema najavama, tom mestu izgradila tržni centar.

    „S obzirom na to da ne postoji Teslin muzej u Americi, mislim da možemo da pobijemo ovu ponudu i da kupimo zemlju koja će biti zaštićena kao jedna stranica u istoriji i možda pretvorena u Naučni centar „Nikola Tesla“,“ kaže Metju Inman.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE