Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Smene zvaničnika i kašnjenja najskuplje Olimpijade ikad

    Predsednik Rusije Vladimir Putin smenio je danas potpredsednika nacinalnog Olimpijskog komiteta Ahmeda Bilalova zbog kašnjenja u izgradnji skakaonice za ZOI koje počinju tačno za godinu dana u Sočiju, a u Moskvi je prethodno objavljeno da će te igre biti najskuplje u istoriji.

    Zimska Olimpijada u Sočiju koštaće Rusiju oko 51 milijardu dolara, ili pet puta više od provobitno predviđenih troškova, prenosi agencija Prajm, pozivajući se na procene vladinih zvaničnika.

    Izvori u ruskoj vladi su saopštili da je u gradnju svih objekata za Olimpijadu do sada uloženo oko tri četvrtine navedene sume, a najveći deo novca investiran je u infrastrukturu Sočija, kao i izgradnju velelepnih sportskih objekata.

    U poređenju sa organizatorima nekoliko prethodnih zimskih Olimpijada, troškovi održavanja igara u Sočiju biće drastično veći, piše moskovska stampa i kao primer navodi da su SAD za infrastrukturu i olimpijske objekte u Solt Lejk Sitiju 2002. godine potrošile tri milijarde dolara, dok je Italija zimsku Olimpijadu u Torinu 2006 finansirala sa oko 2,7 milijardi dolara, a Olimpijada 2010. u Vankuveru koštala je Kanadu, prema raznim izvorima, od 1,7 do 3,4 milijarde dolara.

    Zanimljivo je, kada je reč o troškovima Olimpijade, da će igre u Sočiju koštati oko deset milijardi dolara više nego letnja Olimpijada u Pekingu 2008. godine, iako ranije iskustvo pokazuje da su zimske igre tradicionalno jeftinije od letnjih koje zahtevaju masivniju infrastrukturu i veći broj sportskih borilišta.

    Putin je juče u Sočiju upozorio, prilikom obilaska gradilišta na olimpijskim objekatima, da u finišu tog posla treba strogo voditi računa da se ne „naduvavaju“ troškovi, a sve obavlja u skladu sa ranije potpisanim ugovorima.

    Prema podacima iz ruskih izvora, na olimpijskim objektima u Sočiju angažovano je bezmalo 16 hiljada stranih radnika, a jedan od najvećih izvođača radova su i „Putevi Užice“, potvrdio je Tanjugu direktor moskovskog predstavništva tog preduzeća Vladimir Mićić.

    Ranije najave ruskih zvaničnika da će se zimska Olimpijada finansirati, u velikoj meri, sredstvima privatnih firmi, nisu se pokazale tačnim, jer su glavni sponzori igara, u stvari, velike državne kompanije Gasprom, Ujedinjeni energetski sistemi, Sberbanka i druge.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE