Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zašto nema mnogo žena na rukovodećim pozicijama?

    Operativna direktorka Facebook-a, Šeril Sandberg, na svom putu uspeha dosta pažnje posvećuje i jednakosti polova u radnom okruženju. Poslednji pokušaj da poboljša rodnu ravnopravnost u okrutnom svetu biznisa ogleda se u knjizi Sandbergove koja govori o ženama, radu i volji za vođstvom ‘Lean In: Women, work and the will to lead‘. Predstavlja svojevrsni nepomirljivi manifest koji za cilj ima da reši jedan od velikih svetskih problema – nedostatak žena u vlasti.

    Prema rečima autorke, uspešne poslovne žene koja je pre Facebooka radila za Google, ali i kao načelnica osoblja trezora SAD pod predsednikom Bilom Klintonom, brojni su razlozi zbog kojih žene nemaju jednaku moć kao i muškarci. U svojoj knjizi usredsređuje se na jedan od njih: žene se uče da se drže podalje od vlasti i stoga ograničavaju svoje ambicije i sabotiraju sopstvene karijere. Najjače retoročko sredstvo koje je Sandbergova koristila u knjizi su iscrpni statistički podaci, a evo nekih od njih.

    • Oko 57 odsto diploma koledža i 63 odsto master diploma nalazi se u rukama žena, ali većina njih ne napreduje u karijeri.

    • Na listi Fortune 500 izvršnih direktora našla se tek 21 žena.

    • Kada su u pitanju pozicije izvršnog rukvodstva, tek 14 odsto zauzimaju žene, a svega ih je 16 odsto u upravnim odborima. U Kongresu SAD-a ima 18 odsto žena.

    • Tokom 70-ih godina za svaki dolar koji zaradi muškarac, žena je dobijala 59 centi, dok danas dobija 77 centi.

    A zašto je situacija ovakva?

    >>>Kako odvažiti žene da pokrenu sopstveni biznis?

    Sandbergova navodi da žene moraju da se dokazuju mnogo više nego muškarci. Jedna od studija govori da muškarac dobija unapređenje na osnovu potencijala, dok se žene promovišu na osnovu dostignuća.

    U prilog tome da žene često sputavaju same sebe u knjizi se navodi studija sprovedena među 4.000 zaposlenih u velikim kompanijama. Naime, 36 odsto muškaraca je izjavilo da želi neku od rukovodećih pozicija u kompaniji, dok je svega 18 odsto žena izrazilo istu ambiciju.

    Razlike postoje još u studentskim danima, pa tako mnogo više studenata muškog pola teži dostizanju menadžerskih pozicija tri godine po završetku školovanja. Drugačije ambicije među polovima uočljive su i kod srednjoškolskog uzrasta – dok će dečaci reći da žele da postanu lideri kad porastu, devojčice to obično ne govore.

    Mnogo su manje šanse da čujete ženu kako kaže da hoće da postane predsednik države.

    Uspešne žene često prati osećaj da su ’varalice’ koje će biti otkrivene. Ovakvo potcenjivanje javlja se i kod studenata hirurgije, pa uprkos tome što u poslu nadmašuju svoje kolege muškog pola, budući hirurzi ženskog pola imaju tendenciju da sebi daju slabije ocene prilikom analize sopstvenog rada i veština. Statistike govore da će devojčice lošije uraditi test ako u njemu prvo moraju da označe kog su pola.

    Muškarci svoj uspeh pripisuju urođenim kvalitetima i veštinama, dok žene navode da je njihov uspeh rezultat sreće i pomoći drugih.

    U slučaju neuspeha muškarci će se opravdati nedostatkom intresovanja, dok će žene reći da je to rezultat njihovog nedostatka sposobnosti.

    >>>Da li Davos ima problem sa rodnom ravnopravnošću?

    Rodna ravnopravnost u poslovnom svetu je tema koju će Evropska unija po svemu sudeći rešavati zakonima. Tako je Evropska komisija u novembru prošle godine  usvojila predlog zakona koji predvidja da do 2020. godine bude najmanje 40 odsto žena u upravi velikih evropskih kompanija.

    I.M.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE