Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bez dogovora o ograničavanju bankarskih bonusa

    Na nivou Evropske unije nije se uspeo postići dogovor o novim bankarskim propisima u sklopu Bazela III.

    Razgovori u Briselu su prekinuti zbog neslaganja oko visine bonusa, kapitalnih zahteva za velike kreditore, ali i stvarnoj moći koju bi ubuduće trebala imati Evropska agencija za banke (EBA) te će se nastaviti iduće nedelje u sredu, javlja Bloomberg.

    „Trenutno nismo spremni“, rekao je novinarima Otmar Karas kojeg je Evropski parlament zadužio za izradu novih pravila. „Smatram da veće nema mandat okončati razgovore“, rekao je osvrćući se na grupu evropskih zemalja kojima predsedava Irska.

    Poslednja odgoda najnoviji je kamen spoticanja u usuglašavanju nove regulative u Evropskoj uniji. Novom propisima cilj je povećati kapitalne i standarde likvidnosti u bankarskom poslovanju kako bi se očvrsnule banke i izbegla buduća finansijska kriza poput poslednje koja se dogodila nakon propasti američkog Lehman Brothersa u oktobru 2008.

    „Evropskoj bankarskoj industriji verovatno sledi konsolidacija jer će banke srednje veličine smanjiti obim svog poslovanja i strateški se usredsrediti na domaća tržišta“, zaključak je revizorske kuće KPMG. Potencijalna promena u poslovanju dogodiće se jer su banke orijentisane u previše smerova odjednom. To se odnosi na zahteve za kapitalom, likvidnosti i korporativnog upravljanja te kompenzacijske naknade, kažu u KPMG-u.

    „Bankarska industrija u Evropi verovatno će biti suočena sa značajnom konsolidacijom, a njen srednji ‘sloj’ smanjiće se i u širini i u broju“, zaključak je studije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE