Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prva žena na čelu Vlade Slovenije

    Slovenački parlament izglasao je nepoverenje vladi Janeza Janše i istovremeno podržao kandidaturu Alenke Bratušek za mandatara za sastav nove vlade. Nova mandatarka najavila normalizaciju političkih prilika i zaokret u odnosu na prestroge mere štednje. 

    Bratušekova, koja je vršilac dužnosti predsednika opozicione Pozitivne Slovenije (PS), tako je postala prva žena mandatar za sastav vlade u Sloveniji, ali postoje sumnje da je ona uopšte u stanju da sastavi novu vladu.

    Nova mandatarka ima rok od dve nedelje da formira kabinet koji bi potom morao da podrži parlament, a ukoliko ne uspe da obezbedi koalicione partnere, predsednik Borut Pahor bi mogao da zakaže vanredne izbore.

    Bratušekova, koja je ranije radila u ministarstvu finansija, nedavno je preuzela funkciju vršioca dužnosti predsednika PS-a, nakon što je Janković odlučio da, zbog optužbi antikorupcijske komisije, privremeno "zamrzne" svoju funkciju do narednih stranačkih izbora.

    Bratušekova je, predstavljajući svoj program u parlamentu, najavila da bi glavni cilj nove vlade bio normalizacija političkih prilika, vraćanje optimizma i zaokret u odnosu na prestroge mere štednje u javnoj potrošnji, na kojima je insistirala Janšina vlada, a koje su se, kako je istakla, pokazale neuspešnim.

    Za razliku od Janše, koji je, prema njenim rečima, plašio Slovence pretnjama o mogućem bankrotu države i "grčkom scenariju" u slučaju da se ne nastavi sa strogom politikom štednje, Bratušekova je rekla da bi njena vlada probleme rešavala tako da bi se pokazalo da je takav strah bio neopravdan.

    "Politiku bismo gradili na slovenačkim prednostima koje postoje, na uverenju da izlaz postoji, a već sada mogu reći da u Sloveniji grčkog scenarija neće biti", rekla je Bratušekova.

    Janša je posle njenog obraćanja izrazio zabrinutost zbog progama koji je predstavila. On je ocenio da najava Bratušekove da bi u slučaju formiranja nove vlade usledio rebalans budžeta kojim bi se izbrisali napori da se sprovedu mere štednje, predstavlja opasnost da se ponove iste greške u najgorem mogućem trenutku.

    Zbog trenutne krize vlade i velikih protesta protiv vladajućih političkih elita koji potresaju slovenačke gradove duže od dva meseca, mnogi analitičari smatraju da se ta zemlja nalazi u najtežoj političkoj krizi od 1991. godine, kada se odvojila od nekadašnje SFRJ.

    Foto: Screenshot

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE