Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jedite slatkiše i bićete gluplji

    Šta radite sebi kada jedete slatkiše? Postajete gluplji. Smanjujete svoj koeficijent inteligencije, a možda vas čeka i demencija… Kako bi neki naučnici rekli: ’Šećer prži mozak’

    Ovo je ukratko dejstvo šećera na vaš mozak:

    Šećer u krvi prolazi moždanu barijeru, vezuje se za belančevine sinaptičkih veza (veze koje omogućavaju misaone procese) i nastaje jedna nova veza (proteoglikan). Vremenom, formira se paučinasta materija između više tih sinapsi, belančevinasti put zadeblja, moždani impuls je spor što, očekivano, usporava misaone procese i smanjuje interligenciju. Rana demencija je gotovo osigurana. Čini se da šećer zaista može da sprži mozak.

    Poznati britanski naučnik Patrik Holford je objavio na desetine stručnih tekstova o veoma lošem uticaju brzih šećera u ishrani (beli i žuti šećer, med, kolači, rafinisane cerealije – musli sa dodatkom meda, šećera, voća). Urađena je velika studija na nekoliko hiljada dece školskog uzrasta koja je pokazala da je u grupi dece koja nekontrolisano jedu slatkiše i sve vrste brzih šećera, u proseku nivo inteligencije niži za 25 poena (možda vam ne znači mnogo, ali ovo je veoma loš rezultat).

    Šećerni ubica ima još loših lica – u ishrani troši naše vitaminske rezerve i dovodi organizam u stanje razlicitih avitaminoza. Jedna kašičica šećera je već dovoljna da iskoristi nasu B vitaminsku rezervu u procesu metabolizma, pa ovi vitamini brzo postaju deficitarni, a značajni su za nervne aktivnosti.

    U jednoj čaši omiljenog gaziranog pića praktično je rastopljeno desetak kesica šećera. Sami izračunajte koliko je to grama i gore pomenutih paučinastih materija. A, što se tiče brojeva ispred oznake “koeficijent ineteligencije”, biće ih sve lakše sabrati sudeći po rečima naučnika.

    Savetuje se da odolevate koliko možete slatkim ukusima sa brzim šećerima, a pomoći će vam ako jedete više puta dnevno prave obroke u pravilnim razmacima.

    Ova žudnja za slatkim se u svakom slučaju javija zbog nepraviinih obroka, čestog unosa slatkiša, a naročito ukoliko uveče jedete testo, hleb i čokoladu.

     

    M.P.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE