Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Rusiji srpske jabuke sa većim nivoom pesticida

    U Rusiji je otkriveno da oko 60 tona jabuka iz Srbije sadrži previsok novo pesticida, što je utvrđeno proverom tri uvozna kontingenta od početka ove godine, rečeno je agenciji Beta u službi za kontrolu poljoprivrednih proizvoda Roseljhoznadzor.

    Premijer Rusije Dmitrij Medvedev je prošle nedelje na jednom savetovanju o ruskoj poljoprivredi izjavio da uvoz poljoprivrednih proizvoda nije uvek prihvatljiv ni po ceni, ni po kvalitetu, i kao primer naveo i Srbiju.

     

    "Neke isporuke su jednostavno opasne po zdravlje, zbog visoke količine pesticida i nitrata. Poslednji primer su bile jabuke iz Poljske i Srbije", rekao je Medvedev, a prenele su ruske državne televizije.

    Kako je saopštila Uprava Roseljhoznadzora za Kalušku oblast, u februaru je otkriveno 311 tona jabuka sa visokim nivoom pesticida, najveći deo iz Poljske i Srbije. U saopštenju na sajtu te uprave, navodi se da su preduzete organizacione mere kako se ne bi dozvolio uvoz opasnih proizvoda na teritoriju Rusije.
    U Agenciji za kontrolu poljoprivrednih proizvoda su naveli da je 2009. godine potpisan memorandum o bezbednosti proizvoda koji se uvoze iz Srbije u Rusiju.

     

    U okviru te saradnje, kako se navodi, te 2009. godine je tokom provere otkriveno devet pošiljki uvezenih jabuka, ukupne količine 145 tona, sa nedozvoljenom količinom pesticida.

    Tokom 2010. godine je metodom slučajnog uzorka otkriveno 107 pošiljki sa oko dve tone opasnih jabuka, a 2011. godine četiri pošiljke od ukupno 77 tona. Tokom prošle godine dogodio se "skok", rekli su u Agenciji i naveli da je otkriveno 19 pošiljki od oko 400 tona štetnih jabuka.

    U Agenciji su, međutim naveli da je tokom prošle godine u Rusiju stiglo oko 14.000 tona jabuka sa visokim sadržajem pesticida, te da tih 400 tona "nije tako strašna cifra".

     

    Roseljhoznadzor je naveo da je njegov zadatak samo fitosanitarna kontrola proizvoda koji stižu u Rusiju, a da odluku o tome šta će dalje biti sa tim proizvodima donosi Agencija za epidemiološko-sanitarnu kontrolu, Rosepidemnadzor.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE