Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Beko: Nemamo ni lidera ni ideologiju za izlazak iz krize

    Srbija može izaći iz ekonomske krize ili snagom jakog lidera ili čvrstom ideologijom a trenutno nemamo ni jedno ni drugo, izjavio je sinoć predsednik Luke Beograd Milan Beko.

    Beko je na Kopaonik biznis forumu rekao da bi pristao da bude premijer ali da rešenja koja bi predložio za izlazak iz krize ne bi bila popularna.

    "Iz krize se ne izlazi programom niti merama koje nude novoformirana tela kao što je Nacionalni savet za privredni oporavak", ocenio je Beko.

    Pitanje da li bi preuzeo funkciju premijera Beku je bilo postavljeno iz publike a on je u šaljivom tonu odgovorio da se u Srbiji danas "hapsi i za mnogo manje od tog pitanja".

    On je kritikovao intervencije države u privredi i naveo da se sve privatizacije apriori ocenjuju kao negativne, što nije tačno. Prema njegovim rečima, država trenutno kompanijama duguje milijardu evra i najveći je dužnik u Srbiji.

    Beko je kao dobar primer naveo dogadjaj iz vremena Ante Markovića kada je čvrstom odlukom, a ne na osnovu ekonomske logike, uveden kurs dinara koji je nacionalnu valutu izjednačio s nemačkom markom. On je ocenio da bi i sada bilo korisno da se na takav način stvori povoljna klima za privatni sektor i preduzetnike.

    Predsednik MK grupe Miodrag Kostić je rekao da privatni sektor bez pomoći države neće moći da napravi pozitivne pomake u industrijskoj proizvodnji. Kostić je naveo da je privatni sektor trenutno najbolji platiša svih državnih dažbina i da, praktično, plaća i doprinose zaposlenima u javnim preduzećima, koja ne izmiruju obaveze prema državi.

    Prema njegovoj oceni, u administraciji ima 50 odsto više zaposlenih nego što je potrebno i zapitao kako ubediti političare da kažu tu istinu, kada su upravo zaposleni u administraciji njihovi glasači.

    "Poslednji premijer Srbije koji je bio spreman da kaže istinu bio je Zoran Djindjić. On nije imao ideološki problem u odnosu prema preduzetnicima", rekao je Kostić.

    Potpredsednik hrvatske kompanije Agrokor Ante Todorić je rekao da ta kompanija nikada nije bila u sprezi s politikom već da se uvek prilagodjavala okolnostima na tržištu, poštujući sve propise.

    Za izlazak iz krize, prema njegovoj oceni, važno je da zajednički rade država i privrednici i da ceo region ima šansu da napreduje i da izvozi robu i na istok i na zapad.

    Predsednik PSP Farman grupe Branislav Grujić ocenio je da je poslednja Vlada Srbije koja je bila spremna da rešava probleme bila Vlada Zorana Djindjića a da je Srbiji sada potreban socijalni konsenzus o tome u kom pravcu zemlja treba da ide.

    "Politička elita nema ni snagu ni znanje da izvede zemlju iz krize", rekao je on i dodao da je osnovno što privrednici traže predvidiv privredni sistem i politička stabilnost. "Ako do kraja godine ne napravimo efikasan sistem, imaćemo ekonomiju koja će se raspasti", rekao je Grujić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE