Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Navala na banke: Kiprani prazne račune

    Mnogi gradjani Kipra požurili su juče da izprazne svoje bankovne račune, posle postizanja dogovora o medjunarodnom zajmu kojim će biti uvedeni novi bankarski nameti.

    Ministri finansija EU i Medjunarodni monetarni fond dogovorili su se da odobre Kipru paket pomoći od 10 milijardi evra.

    U okviru tog sporazuma, svi gradjani koji na svojim računima imaju manje od 100.000 evra moraće da plate jednokratni porez od 6,75 odsto, dok će na veće bankarske depozite morati da bude plaćen porez od 9,9 odsto.

    Ispred mnogih bankomata formirani su redovi, a one banke koje su inače u subotu radili, zatvorile su svoje filijale nakon naleta gradjana koji su želeli da podignu svoju uštedjevinu.

    Ministar finansija Mihalis Saris branio je svoju odluku da prihvati uvodjenje jednokratnih poreza, rekavši da je to bila najmanje štetna opcija i da je to način da se spreči potpuni bankrot zemlje.

    Predsednik Kipra Nikos Anastasijades, koji je ranije uveravao gradjane da neće prihvatiti sporazum koji zahteva od deponenata da podele gubitke, rekao je da je ta odluka doneta da bi se zemlja sačuvala od finansijskog sloma.

    Anastasijades je saopštio da Kipar nije imao drugih mogućnosti osim da prihvati paket pomoći od medjunarodnih zajmodavaca, koji zahtevaju uvodjenje poreza na bankarske depozite.

    Bez toga, dodao je Anastasijades, u utorak bi došlo do kolapsa celog kiparskog bankarskog sistema, jer bi tada Evropska centralna banka obustavila finansiranje kiparskih problematičnih banaka.

    To bi izazvalo bankrot zemlje, a moguće i izlazak iz evrozone.

    Porezom na depozit se izbegavaju i veća smanjenja plata i povećanja poreza, rekao je predsednik Kipra.

    Kipar je četvrta članica zone evra koja je dobila paket pomoći kako bi spasila svoje banke.

    Foto: Screenshot

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE