Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pad prodaje računara u svetu veći od očekivanog

    Prodaja personalnih računara u svetu, već ugrožena tabletima i "pametnim" telefonima, opala je više nego što se predviđalo, pre svega zbog slabosti na kineskom tržištu, objavio je međunarodni Centar za marketinška istraživanja i informaciono-komunikacione tehnologije IDC.

    Mere kineske vlade uvedene radi limitiranja potrošnje za vreme kineske nove godine i budžetski rezovi uticali su na pad isporuka računara u Kinu u februaru tekuće godine, navodi se u saopštenju IDC, koje prenosi francuski časopis Kapital. Kina, inače, učestvuje sa više od jedne petine u ukupnoj svetskoj prodaji kompjutera.

    IDC, koji je prvobitno predvideo pad prodaje personalnih računara na globalnom nivou od 7,7 odsto u prvom kvartalu  tekuće godine, najavljuje mogućnost dvocifrenog smanjenja vrednosti prometa za isti period. Pad prodaje u 2013. godini mogao biti od 1,8 do 2,0 odsto na godišnjem nivou, smatraju analitičari. Oni su, zbog pada prodaje kompjutera, smanjili i prognoze poslovnih rezultata za firmu Intel, vodećeg proizvođača procesora i računarskih komponenti, tako da se u prvom tromesečju ove godine predviđa promet u vrednosti od 12,2 do 13,2 milijarde dolara.

    Prema analitičarima, informaciona kompanija Thomson Reuters može da očekuje u prvom tromesečju tekuće godine 12,69 milijardi dolara prihoda od prodaje, što je smanjenje od šest odsto u odnosu na četvrti kvartal 2012. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE