Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kipru odobrena pomoć od 10 milijardi evra

    Ministri finansija evrozone odobrili su Kipru pomoć od 10 milijardi evra kako bi sprečili kolaps bankarskog sistema u toj zemlji i zadržali zemlju u evrozoni, javlja BBC.

    Dogovorom je predviđeno da svi depoziti građana u bankama ispod 100,000 evra budu osigurani, dok će oni koji u bankama imaju preko tog iznosa imati velike gubitke.

    Po prvim izveštajima, sporazum uključuje prinudne naplate na depozite veće od 100.000 evra u dve najveće kiparske banke. Stopa oporezivanja depozita u Laiki banci, drugog najvećoj u zemlji, će ići i do 40 odsto, javlja BBC. 

    Laiki banka će se prema tom dogovoru podeliti na „dobre“ i „loše“, gde će one „dobre“ biti najverovatnije pridružene Bank of Cyprus.

    Ovim dogovorom prema rečima zvaničnika došao je „kraj neizvesnosti za kiparsku ekonomiju.“

     

    Sastanak ministara finansija zemalja evrozone u vezi sa paketom pomoći Kipru počeo je u Briselu
    sa četiri sata zakašnjenja, zbog razgovora predsednika Kipra Nikosa Anastasijadisa sa predstavnicima evropske "trojke" – Evropske unije, Medjunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke.

    Kiparski predsednik Nikos Anastasijadis upozorio je medjunarodne kreditore u Briselu da bi njihovi uslovi za davanje finansijske pomoći Kipru mogli da ga primoraju na ostavku, javljaju mediji ove mediteranske države.

    "Hoćete da me primorate da podnesem ostavku?", upitao je Anastasijadis predstavnike evropske "trojke" tokom pregovora u vezi sa poslednjim pokušajem Kipra da uz pomoć njihovog kredita izbegne urušavanje svojih banaka i ispadanje iz evrozone.

    "Ako je to ono što želite – recite mi. Ja vam dam predlog a vi se s njim ne složite. Ja vam dam drugi predlog i opet bude isto. Pa šta vi hoćete da uradim", dodao je Anastaijadis, kako tvrde izvori iz
    predsedničke palate u Nikoziji. Tamo zvaničnici redovno bivaju obaveštavani o onom što se dešava u briselskim pregovorima.

    Navodi se da je Anastasijadis naročite primedbe imao na zahteve "trojke" u pogledu budućnosti Banke Kipra – najveće na ostrvu.

    Sinoć su u Nikoziji izbile i demonstacije protiv drakonskih mera koje zahteva "trojka". Na njima učestvuje najmanje 500 ljudi – članova komunističke partije AKEL, koja u kiparskom parlamentu drži 19 od ukupno 56 poslaničkih mesta.

    Protesti se održavaju ispred kancelarije Evropske komisije a demonstranti uzvikuju: "Ne predaj se narode Kipra, bori se za svoja prava" i "Trojka štampa evra i kupuje nacije".

    Kiparska centralna banka uvela je juče novo dnevno ograničenje na podizanje novca sa bankomata dve najveće banke u zemlji, koje iznosi 100 evra, a sa ciljem da se spreče gradjani da naglo povuku svoje depozite.

    Ograničenje se odnosi na bankomate Banke Kipra i Laiki banke, i stupilo je na snagu danas.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE