Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska: 1. jula naziv ‘Prošek’ odlazi u istoriju

    Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske obavestilo je proizvođače koji koriste naziv "Prošek" da prilagode svoje poslovanje novim uslovima na tržištu, jer od 1. jula ove godine više neće moći stavljati na domaće i inostrano tržište vino pod nazivom "Prošek".

    Razlog tome je da takav naziv fonetski podseća na italijansku zaštićenu oznaku izvornosti "Prosecco".

    Ulaskom u Evropsku uniju, odnosno od 1. jula 2013., naziv "Prošek" neće se više moći koristiti pa čak ni do iskorištenja zaliha, navodi se u obaveštenju koju je hrvatsko ministarstvo objavilo na svojim internet stranicama.

    Tokom pretpristupnih pregovora Republike Hrvatske sa EU, Hrvatska je, između ostalog, tražila uvrštavanje tradicionalnog izraza "Prošek" u Aneks XII dio B Uredbe Evropske komisije.

    Međutim, Evropska komisija je istakla da bi korišćenje tradicionalnog izraza "Prošek" dovelo do visokog rizika zbunjivanja potrošača, budući da takav naziv fonetski podsjeća na zaštićenu oznaku izvornosti "Prosecco", koja je zaštićena od strane Italije i već postoji u Evropskoj uniji.

    Iako je Hrvatska tokom pretpristupnih pregovora isticala kako se na hrvatskom jeziku naziv "Prošek" različito piše u odnosu na italijanski "Prosecco" te da je to sasvim drugačiji proizvod, Evropska komisija je zatražila povlačenje ovoga zahteva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE