Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Portugal i Irska dobili dodatnih sedam godina za vraćanje duga

    Portugalu i Irskoj biće odobreno dodatnih sedam godina da vrate novac od zajam medjunarodnih kreditora koji im je odobren za izlazak iz krize, odlučili su danas ministri finansija Evrozone na skupu u Dablinu.

    EU i MMF su odobrile zajmove Irskoj 2010. godine, a Portugalu 2011. godine.

    Ministri su takodje odlučili da 10 milijardi evra zajma za Kipar bude odobreno. To bi moglo da se dogodi do kraja meseca i da novac, ukoliko MMF takodje da saglasnost, bude dostupan polovinom maja.

    Planom za Irsku i Portugal predvidjeno je da tim državama bude dato više vremena za oporavak od dužničke krize nakon što povuku sav novac od medjunarodnih kreditora.

    Sav novac za Irsku biće isplaćen do kraja ove, a za Portugal do kraja 2014. godine. Produženje roka vraćanja duga za još sedam godina posebno je važno za Portugal, koji preduzima značajne mere štednje kako bi smanjio javni dug.

    Očekuje se da će svih 27 ministara finansija podržati kasnije danas na skupu u Dablinu plan za Irsku i Portugal. Ministri Evrozone odbacili su ranije danas u medijima pominjane navode da će za Kipar biti potrebno još novca.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE